ВійнаСуспільство (відео)

Онкологія у часи війни: як виграти битву за здоров’я (Відео)

Унаслідок тривалого карантину та повномасштабного вторгнення росії спеціалісти фіксують зростання числа онкологічних хвороб, виявлених на пізніх стадіях. Зокрема і на Чернігівщині. Лікарі кажуть, що за останні два роки суттєво зменшилася кількість звернень пацієнтів до лікарів із профілактичною метою. Як наслідок – більше задавнених випадків.

«Ми маємо збільшення занедбаних випадків. Це зокрема й тому, що люди не мали можливості звернутися через воєнні дії. Якщо в лютому вони зверталися на діагностику, потім були всі ці дії, пацієнти не могли приїхати, і тепер, коли вони звертаються знову, ми відзначаємо, що пухлинний процес збільшився, навіть у декілька разів. І ми зараз використовуємо всі сучасні технології, щоб допомогти таким пацієнтам»,- ОЛЕКСАНДР ЗАЇКА, виконувач обов’язків генерального директора Чернігівського медичного центру сучасної онкології.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кондиціонер – комфорт чи шкода? (Відео)

Рак — це різноманітна група захворювань. Усе залежить від того, яка локалізація, природа пухлини, її біологія.

«Якщо про жінок, то це найбільше випадків пухлин молочної залози. Ця онкологія була в лідерах, вона й залишається в лідерах за зверненнями. Якщо брати чоловіків, то це бронхолегенева система. Вона і так була не з досить гарними показниками ще до війни. Зараз занедбаних випадків дедалі більше.

Що стосується інших локалізацій, то це і шлунково-кишковий тракт – на другому місці. Як для жінок, так і для чоловіків. Для жінок ще й гінекологічні захворювання, зараз ми теж бачимо звернення із занедбаними станами»,- ОЛЕКСАНДР ЗАЇКА, виконувач обов’язків генерального директора Чернігівського медичного центру сучасної онкології.

Якщо від бомбардування чи артобстрілу ще є шанс сховатися в укритті, то від раку – ні. Лікарі кажуть: час – це найголовніший ресурс. Що раніше буде виявлено захворювання, то позитивніший прогноз. На жаль, багато випадків, коли пацієнти переходять у статус паліативних.

«І у нас є навіть паліативне відділення, яке майже повністю заповнене. А зараз ми ще збільшили кількість ліжок, щоб надавати допомогу паліативним пацієнтам. Бо дуже часто звертаються вже в такому стані що ми вже не можемо запропонувати радикального лікування. Тому госпіталізуємо, щоб надати допомогу, але це вже стосується якості життя, його покращення»,- ОЛЕКСАНДР ЗАЇКА, виконувач обов’язків генерального директора Чернігівського медичного центру сучасної онкології.

Саме тому вчасне виявлення проблеми є ключовим для виживання. Якщо ви спостерігаєте в себе підозрілі симптоми, що можуть вказувати на захворювання, одразу звертайтеся до сімейного лікаря. Він, у свою чергу, зробить електронне направлення для подальшої консультації й огляду в лікаря-онколога.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

 

Ще статті по темі

Back to top button