ВійнаВійна (Відео)

Багатостраждальний будинок на Бєлова досі без ремонту : мешканці з острахом чекають холодів (Відео)

Ці кадри з прицільним обстрілом рашистами житлового будинку в Чернігові облетіли майже всю Україну. Багатоповерхівка по вулиці Бєлова з першого дня повномасштабної війни почала приймати удари з артилерії і танків, бо височіла на лінії фронту. Мешканці будинку за час активних бойових дій нарахували понад 30 прямих прильотів. Тож більшість квартир зараз непридатна для проживання.

Разом із мешканцями вирушаємо на так звану екскурсію. Крім квартир, значних ушкоджень зазнали сходи та перекриття між поверхами. Тож дістатися на деякі поверхи – справжнє випробування.

Такий вигляд мала квартира пані Ніни на сьомому поверсі одразу після влучення.

«Утрьох ми тут жили: я, чоловік і його мати, от у січні їй вже буде 97 років.

Поцілили 28-го числа, дякувати Богу, нас тут у той момент не було. Чоловіку стало зле, то ми пішли до знайомих на Рокоссовського. Прийшли, коли тут жах був, зараз повиносили, поприбирали, тут пройти не можна було», — мешканка будинку Ніна.

Тепер через стіни тут проглядається вулиця, а через підлогу – сусідська квартира поверхом нижче. На 12-му поверсі розташована квартира Дмитра, тут він проживав разом із дружиною та маленькою донечкою. Тепер вони змушені жити в орендованій квартирі. Бо все, що було в його оселі, знищене пожежею, до того ж через пошкодження міжповерхових плит до спальні обвалилися ще два верхні поверхи. Стіни в інших кімнатах також у тріщинах.

«Тут була спальня наша, і донечка також із нами в кімнаті жила, бо ще маленька. Поверхи впали і приблизно в людський зріст тут були завали. Ми повернулися на початку квітня, коли тільки відійшли війська, то тут ще тліло все», — мешканець будинку Дмитро.

Сусід Дмитра пан Сергій з 11 поверху зробив ремонт у квартирі перед Новим роком. Але російський обстріл і пожежа знищили все – оздоблення, техніку та комунікації.

«Ось на цій стелі все і лежало, все, що ми дивилися до того. Ось плита тріснута, якби її не звільнили від завалів, напевно, впала б уже», — мешканець будинку Сергій.

Він і ще кілька сусідів залишалися в будинку майже до останнього. Пригадує, як 8 березня рашисти влучили в 14-й поверх, тоді довелося власноруч перекривати систему опалення.

«Тут була батарея, вона була вщент розбита, треба було її перекрити», — мешканець будинку Сергій.

Цю вигорілу дотла квартиру власниця закриває за допомогою шафи.

Таких сильно пошкоджених квартир у будинку більше як 10, крім того, багато квартир залишаються без вікон. Тож зараз мешканців непокоїть початок опалювального сезону і терміни виконання капітального ремонту, адже минуло вже 5 місяців, як припинилися бойові дії, а проєкту так і нема.

«14 липня начальник ЖКГ сказав, що працює над тим, аби будинок якнайшвидше був готовий. Але десь у 20 числах серпня міський голова повідомив, що є перелік із 5 будинків, які не будуть готові до опалювального. До цього переліку входить і наш», — мешканець будинку Геннадій.

В управлінні ЖКГ це пояснюють так.

«Технічне обстеження будинку було проведено на замовлення управління капітального будівництва Чернігівської обласної державної адміністрації. І на відновлення будинок був переданий до Чернігівської міської ради. Управлінням ЖКГ Чернігівської міської ради було додатково проведення обстеження будинку, а також замовлено проєкт капітального відновлення. Наразі проєкт ще в розробленні, лише після його завершення можна прогнозувати якісь терміни виконання аварійно-відновлювальних робіт», — речниця управління ЖКГ Чернігівської міської ради Тетяна Корж.

Також зазначають: йдеться лише про відновлення опорних конструкцій – стін, перекриття між поверхами, даху та комунікацій. Наразі в будинку розпочалися підготовчі роботи та встановлення додаткових опор.

Ремонти косметичні – про них не йдеться, тому що можливості міського бюджету дуже обмежені, і зараз основна мета – забезпечити цілісність будинків, аби вони не випускали тепло.

Утім, на вулиці вже вересень, температура вночі наближається до нуля. І поки чиновники очікують на розроблення проєкту, мешканці з острахом чекають наближення холодів, адже від опадів і перепадів температур будинок зазнає ще більших ушкоджень.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button