ВійнаСуспільство

Без довіреностей і недорогий сегмент: особливості купівлі-продажу нерухомості на Чернігівщині в умовах воєнного стану

На щастя, бойові дії точаться в Україні не всюди. Зокрема Чернігівщина потроху повертається до мирного життя. Відновлено роботу громадського транспорту, деякого бізнесу, працюють заклади громадського харчування тощо. До того ж, людям треба вирішувати свої мирні турботи і справи, багато з них пов’язані з купівлею і продажем нерухомого майна, переважно квартир чи будинків.

Між тим, у країні діє воєнний стан, що стосується всіх областей нашої держави, навіть відносно безпечних, зокрема комендантська година діє і у Львові, і на територіях, де стріляють. А чи накладає воєнний стан якісь обмеження на укладання договорів купівлі-продажу нерухомого майна? Це з’ясовували разом із Олександром Красногором, приватним нотаріусом міста Чернігова, доктором філософії у галузі права, академіком Академії нотаріату України.

288879866_436280798045714_8244862242909096711_n

Пане Олександре, чи є нині якісь обмеження, що стосуються укладення договорів купівлі-продажу нерухомого майна?

Звісно, що так. Вони є і стосуються як нотаріусів, так і наших клієнтів.

Почнімо з обмежень для нотаріусів…

Добре. Отже, не всі нотаріуси мають право посвідчувати такі договори. А лише ті, які внесені до переліку, відповідно наказу Міністерства юстиції України. Це означає, що нотаріус, який бажає працювати з цим видом правочинів, а саме оформленням нерухомості, повинен подати заяву до управління юстиції через Нотаріальну палату задля того, щоб його внесли до цього переліку. Треба підтвердити, що нотаріус перебуває саме на робочому місці, у своїй конторі, а не за кордоном чи, скажімо, на заході України.

Крім того, у нотаріуса не має бути стягнень за порушення законодавства в окремих категоріях нотаріальних дій за останні три роки. Також не повинен мати заборгованості зі сплати членських внесків перед Нотаріальною палатою. Це основні обмеження, що стосуються нотаріусів.

Що ще з’явилося нового, чого раніше не було?

На сьогодні встановлено вимоги щодо територіальності посвідчення таких договорів. Так договори купівлі-продажу нерухомого майна мають право оформлюватися виключно в тій місцевості, де розташована ця нерухомість. Наприклад, якщо квартира в Чернігові, то оформлювати її повинні виключно в Чернігові. Якщо в Новгороді-Сіверському, то виключно в Новгороді-Сіверському. Це стосується всіх населених пунктів. Між тим, до війни було можливе оформлення як за місцезнаходженням майна, так і за місцем реєстрації однієї зі сторін договору – покупця чи продавця. Зараз це виключено. Лише за місцем знаходження нерухомого майна.

Якщо це хата в селі, де немає нотаріуса?

На території району, в якому знаходиться будинок, нотаріус є і він оформлятиме угоду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові підіймають вартість проїзду у тролейбусах

Розпоряджатися купленими квартирою чи будинком можна так само, як і до воєнного стану?

Якщо нерухомість була придбана під час воєнного стану, то продати її людина зможе тільки через місяць після укладення угоди. До війни можна було перепродавати хоч на наступний день після угоди. То нині встановлено обмеження в місячний термін.

З’явилися якісь інші обмеження, що якоюсь мірою відлякують людей від укладання нині угод купівлі-продажу нерухомості?

Є відповідні обмеження щодо зняття з реєстрації громадян, які є власниками квартири або які є наймачами квартири. На період воєнного стану їх не знімають із реєстрації. І це може бути перешкодою для укладання договору купівлі-продажу. Оскільки покупці не завжди хочуть купувати квартиру із зареєстрованими особами. Адже є пересторога щодо цього. Бо ніхто ж не хоче , щоб у вже своїй квартирі були зареєстровані чужі люди. Тож можливо, це є перешкодою щодо збільшення кількості цих договорів. Адже, окрім дорослих осіб, у квартирах часто зареєстровані неповнолітні. І потім обов’язково треба брати дозвіл органу опіки і піклування для посвідчення такого правочину.

Чи може людина, яка вихала за кордон, дистанційно продати свою квартиру?

На період воєнного стану забороняється укладення договорів за довіреностями. Раніше можна було взяти довіреність у нотаріуса, в консула, прислати її сюди і ми оформили б договір. Але на період воєнного стану оформити нерухомість за довіреністю не можна. До речі, продати не можна, а купити можна.

При продажу обов’язково треба, щоб людина була присутня в нотаріальній конторі. Неможливо оформити за скайпом, використовуючи електронний підпис, підтвердити бажання телефонним дзвінком, по вайберу чи телеграму. Тільки особиста присутність. Людина своєю рукою має підписати договір і підтвердити, що вона дійсно тут перебуває і згодна з умовами договору, їй відомо про всі правові наслідки цього договору.

Із вашої практики – кількість угод у нинішній час зменшилася чи залишається такою ж, як і до 24 лютого?

Я внесений у перелік нотаріусів, які мають право укладати угоди купівлі-продажу нерухомого майна.

До війни такі угоди в нашій конторі укладали щодня і, бувало, по кілька угод на день. Нині на тиждень може бути одна чи дві угоди. І це дуже добре уже. Але цікавість у людей є, запитання ставлять, зокрема про оформлення нерухомості в районах – будинків, дач.

Я як нотаріус чернігівський міський маю право оформляти угоди тільки в місті Чернігові, на сьогодні це переважно квартири. То скажу, що нині купують квартири недорогого сегменту, які потрібні для життя. Немає такого, щоб люди купували дорогу нерухомість – за сто квадратних метрів, із дорогими ремонтами. Ця нерухомість наразі не цікавить людей. Можливо, буде зниження ціни і вона зацікавить, а поки що – ні.

Хоч це питання і не зовсім за адресою, але спостерігаєте, які нині ціни на нерухомість? Відбулося падіння чи вони такі, як і до повномасштабного вторгнення?

Так, побіжно відстежую і бачу, що люди погоджуються на зменшення ціни. Десь на 25%, а може, й більше.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалася Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button