Війна

Білоруси неподалік Чернігівщини хочуть виготовляти паливо для надзвукових літаків

Мозирський нафтопереробний завод (знаходиться в сусідній із Чернігівською Гомельській області) закуповує технологію виробництва палива, яке може використовуватися для надзвукових літаків. Відповідно до опублікованої держзакупівлі, ВАТ «Мозирський НПЗ» шукає компанію з розробки технології виробництва авіаційного палива для газотурбінних двигунів (марки Джет А-1) і для реактивних двигунів марки РТ. Нафтовикам також необхідний технічний супровід для постановки технології на промислове виробництво.

Про це повідомляє білоруське опозиційне видання «Флагшток».

Вартість освоєння технології виробництва авіаційного пального оцінюється в 9 302 050 рублів (майже 3 млн доларів). Дедлайн постановки технології в доступних документах не вказується.

Паливо марки РТ є універсальним і може використовуватися, як для дозвукової, так і для надзвукової авіації. Паливо Jet А-1 є іноземним аналогом російського авіагасу для дозвукової авіації та використовується для заправлення повітряних суден із двигунами зарубіжного виробництва.

Договір із потенційним виконавцем передбачає, що в разі пожежі, стихійного лиха, війни, військової операції будь-якого характеру, блокади, страйку, заборони експорту або імпорту або з інших причин термін виконання зобов’язань може бути відтерміновано.

Одним із виробників авіаційного палива марки РТ у Росії є ПАТ «НГК «Славнефть», якій належить 42,58% акцій Мозирського НПЗ.

Ще статті по темі

Back to top button