Війна

Білоруських партизанів можуть розстріляти: завадили залізничному руху російської техніки біля Чернігівщини

Для направлення до суду передано кримінальну справу стосовно трьох «рейкових партизанів» зі Світлогорська (Гомельська область, Білорусь). Чоловіки намагалися перешкодити російській агресії проти України, а саме пересування військової техніки територією Білорусі неподалік Чернігівщини.

Нині всім трьом загрожує розстріл.

Про це повідомляє один із білоруських телеграм-каналів.

У своєму офіційному повідомленні Слідчий комітет режиму Лукашенко назвав обвинувачених «зрадниками Батьківщини» — таке пропагандистське формулювання є прямим порушенням та маніпуляцією, не кажучи вже про те, що вироку суду ще не було, і чоловіків не визнано винними.

Групу зі Світлогорська, в яку об’єднали Дениса Дікуна, Дмитра Равіча та Олега Молчанова, визнаних політичними в’язнями. Вже в перші дні війни, практично одразу після початку вторгнення РФ в Україну, молоді люди вирішили перешкодити пересуванні військової техніки.

Одразу у кількох місцях країни невідомі пошкодили релейні шафи — обладнання, що автоматизує рух поїздів. В результаті сталися збої у русі ешелонів. Диверсії викликали різку реакцію з боку влади. Якийсь час перегони патрулювали наряди ОМОНу та внутрішніх військ. Почалися масові затримання залізничників, проте диверсії це не зупинило. Силовики змогли вирахувати кількох «рейкових партизанів» — правозахисникам відомо про більш як десять таких обвинувачених. До однієї з розкритих груп входили троє мешканців Світлогорська.

Порушуючи закон і кримінальне право в СК називають обвинувачених «групою терористів». За версією слідства, вночі з 28 лютого на 1 березня, вони «згідно з отриманим завданням підпалили релейну шафу з обладнанням, що є засобом сигналізації, який забезпечує безпечний прохід пішоходів та проїзд транспортних засобів, що викликало ризик настання катастрофічних наслідків, у тому числі аварії складів та загибелі пасажирів».

У результаті визнали, що катастроф не сталося, жодних жертв не було, а збитки оцінили приблизно в 55 тисяч рублів.

Усіх трьох судитимуть за чотирма кримінальними статтями: ч. 3 ст. 361-1 (участь в екстремістському формуванні), ст. 289 (акт тероризму, скоєний у складі організованої групи, що спричинило тяжкі наслідки, що створюють загрозу загибелі людей та заподіяння їм тілесних ушкоджень), ч.ч. 2,4 ст. 309 (навмисне унеможливлення шляхів сполучення, що спричинило тяжкі наслідки, а також створило загрозу аварії, аварії та загибелі людей) та ч. 1 ст. 356 (зрада державі).

Чоловікам може загрожувати максимальне покарання – розстріл.

image62bc062c0a04ccr

На фото – Денис Дикун і Дмитро Равич

Ще статті по темі

Back to top button