ВійнаСуспільство

Чернігівка з-за кордону допомагає рятувати життя українських військових (Фото)

Багато українців, рятуючи від війни себе та дітей, опинилися за кордоном. Зокрема, й чернігівка Юлія Головач із синочком. Вони знайшли тимчасовий прихисток у Нідерландах.

Але навіть перебуваючи в безпеці, жінка не могла не думати про війну у рідній країні. І невдовзі вирішила діяти та допомагати нашим військовим.

«Тривалий час усе, чого я хотіла, – в одну мить зупинити війну та смерть. Але розуміла, що я не в змозі спиняти ракети чи змінити щось у головах рашистів. Ця думка дуже довго мучила мене.

Та одного разу я усвідомила, що можу зупиняти смерть, збираючи гроші для наших захисників. Так спала на думку ідея продати свою весільну сукню (власного дизайну) й на отримані гроші закупити внутрішньокісткові судинні доступи, бормашини для доступів, кисневі маски, турнікети», – розповідає Юлія Головач.

Одночасно з ідеєю продати весільну сукню у Юлії виникло бачення, як це можна зробити. Вирішила презентувати її шляхом фотосесії в морі. І було це якраз у лютому.

«У такий спосіб я хотіла передати холод, порожнечу, відчай, біль, беззахисність… Фотографа шукала довго і зрештою знайшла Thomasa Steenvoorden, який і зробив фотосесію. До речі, на одній із фотографій я вкриваюсь вишиванкою: для мене це про захист і віру. Загалом же у фотографіях кожен побачить щось своє, тому не хочу інтерпретувати докладно», – пояснює Юлія.

Але ж потрібно було, щоб про цю ідею дізналися якомога більше людей. І невдовзі в тамтешньому журналі Leef з’явилася публікація про Юлію та її ідею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ відповідає: що буде зі щепленнями проти COVID-19 та кому слід робити додатковий бустер

Люди ніби й схвалювали цей задум, але в реальності жодних кроків не робили. Сукня й досі не продана. Тож Юлія спершу дуже засмучувалася, що її прагнення рятувати життя українських військових так і залишиться нездійсненим.

Та недавно в місцевому театрі TheaterHuis вона поділилась своєю історією та мрією.

«Я дуже вдячна режисеру Martine Zeeman та всій команді за небайдужість, підтримку та великі серця… Питання аукціону залишається відкритим, але вдалось зібрати донати з глядачів. Я вдячна людям, які відгукнулися, і ми всі разом зібрали за чотири дні вистав 1077,35 євро. Також через фейсбук допомогли знайомі та незнайомі – і вийшло 2000 євро, на які я замовила на сайті турнікети САТ (саме вони найефективніше спиняють кров). Це 73 врятовані життя...» – повідомляє чернігівка.

Жінка каже, що хоче, аби люди дізналися, що на згаданому сайті можна купити турнікети САТ зі знижкою, якщо в пункті «Призначення» написати «UA». Так у неї замість 63 вийшло 73 турнікети. Зі звітом щодо турнікетів можна ознайомитися тут.

Уже цього місяця батько її п’ятирічного сина повезе турнікети до Бахмута.

А свою історію Юлія розповіла, бо відчуває, що її приклад може когось надихнути ще на якісь звершення задля порятунку життів українських військових і швидшого наближення нашої Перемоги. Окрім того, вона шукає платформу для продажу сукні та вже думає про новий збір для військових. Адже має запит на 1000 турнікетів, який виконує маленькими кроками. Бо 73 ліпше, ніж нічого. Також жінка каже,що отримала список медикаментів, потрібних для опікового відділення. Тож попереду ще дуже багато роботи.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Юлія Головач

Ще статті по темі

Back to top button