Війна

Чернігівському воїну Андрію Кудабекову пропонують присвоїти звання Героя України

Військовому з Чернігова Андрію Кудабекову просять присвоїти звання Героя України (посмертно).

Відповідна петиція з’явилася на сайті електронних петицій.

Майор Кудабеков Андрій Зейнуллович народився 9 березня 1974 року в сім’ї військовослужбовців у місті Будапешт, Угорщина. З 1990 року мешкав в Україні, в місті Чернігів.

Строкову службу проходив у ПДВ України в/ч А0759, 1992 – 1994 рр., старшина розвідроти.

Із вересня 2003 року займався приватною підприємницькою діяльністю з виготовлення меблів. Директор фірми «Меблі м’які, як хмари».

Із 1 грудня по березень 2014 року брав активну участь у протестних акціях у м. Києві. Займався забезпеченням правопорядку та безпеки громадян на боці протестантів.

Унаслідок зіткнення 18-19 лютого 2014 року з «Беркутом» на Майдані Незалежності в Києві отримав контузію.

Навесні та влітку 2014 року проводив заняття з підрозділом Чернігівської самооборони та бійцями батальйону МВС «Чернігів» як інструктор-волонтер.

У липні 2014 року добровільно вирушив до зони ATO, де виконував завдання спільно з бійцями батальйону «Чернігів». А в серпні цього року під час виконання завдання з евакуації загиблих і поранених бійців ЗСУ був захоплений у полон терористами в місті Горлівка. Самостійно зміг звільнитися та залишити окуповану територію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З дронів та мінометів: окупанти обстріляли Семенівську громаду

З листопада 2014 року був мобілізований до ЗСУ, в/ч В4252 на посаду заступника командира групи. Виконував бойові завдання у складі частин спецназу в зоні АТО на території Донецької та Луганської областей. Демобілізувався у серпні 2015 року.

Із 2016 року створив ветеранський центр спеціальної підготовки «Вовкулака» у місті Чернігів, займався бойовою підготовкою цивільних і військовослужбовців ЗСУ. Неодноразово виїжджав у зону АТО з інструкторською метою.

З грудня 2019 року по грудень 2021 року служив у Держспецзв’язку України на посаді заступника начальника управління. Отримав офіцерське звання «лейтенант».

Далі всі звання до майора включно він отримував достроково.

У лютому 2022 року перервав закордонне відрядження і приїхав захищати Батьківщину від рашистської навали, обороняв місто Чернігів у в/ч А4456 на посаді заступника начальника загону.

За сумлінне виконання службових обов’язків нагороджувався:

— орденом «Лицарський Хрест Добровольця»;

— медаллю «За оборону рідної держави»;

— нагрудним знаком «За військову доблесть»;

— нагрудним знаком «Знак пошани».

Нагороджений вогнепальною зброєю – пістолетом ПМ.

Має відзнаку учасника бойових дій.

Медаллю «За оборону Чернігова» нагороджений посмертно.

31 жовтня 2023 року майор Кудабеков Андрій Зейнуллович загинув під час виконання спеціального завдання разом із побратимом у селі Леонівка Чернігівської області, поряд із кордоном Росії, від ворожої ДРГ.

Без батька залишилася неповнолітня донька.

Підписати петицію можна за посиланням.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button