Війна

Чернігівці за рік після окупації пишаються переходом на українську мову і вже готуються до миру

Чимало людей почали відбудову зруйнованого житла самостійно, але викликом для регіону стало — виїзд великої кількості населення.

Місто-герой Чернігів не потрапив під окупацію і тримав оборону майже сорок днів. За цей час російська армія вбила 658 цивільних жителів обласного центру, понад тисячу було поранено. У перших числах квітня українські війська повністю звільнили Чернігівщину.

Рік тому на початку квітня у Чернігові вражали масштаби руйнації та неймовірна тиша. Чернігівські визитівки — як от бібліотека, стадіон, готель “Україна” та кінотеатр, що зруйнували російські війська — поки що так и законсервували. В пріоритеті відновлення інфраструктури та житла — найбільше постраждали околиці Чернігова.

Взагалі в області внаслідок російської агресії зруйновано або пошкоджено понад 12 тисяч об’єктів, понад 80 відсотків — це житло. Це питання для регіону навіть за рік болюче. Багато людей живуть у модульних містечках, або у вагончиках у себе на подвір’ї. Орієнтовно 2 тисячі 400 будинків ще потребують відновлення. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Двері з підвалу в Ягідному стали експонатом у Нью-Йорку в будівлі ООН

Як от дім Олексія Самодіда з Бобровиці — це один з найбільш постраждалих районів обласного центру. Одна стіна його будинку та частина були зруйновані, але зиму Олексій із мамою вже жив у своїй хаті. Частину будматеріалів отримав від держави, а щоб відновити стіну — чоловік розібрав свій хлів і цю цеглу використав для відбудови хати. “Я сам справився, ще молодий, поки сил вистачає. Я вже на початку літа його майже добудував, треба ж було десь жити. Гроші позичав. У нас тут були вікна, але дорого, ми зробили суцільну стіну”, — показує чоловік.  

Чернігів потроху оговтуються — вже справно працює міський транспорт, у людей навіть з’явилася гаряча вода. У Чернігові поступово відновлюється зруйнований бізнес і це попри близькість до кордону.  Чернігів на відміну прикордонних громад, між повітряними тривогами — цілком безпечний. Люди гуляють містом, відвідують кав’ярні, вистави, все як і було до війни, але вони щомиті про неї пам’ятають. “Ситуація тривожна, але місто змінюється, люди змінюється. Об’єдналися між собою. Російська окупація показала, що ми нація, що ми все переможемо”, — кажуть місцеві. 

Місто відносно поруч з Києвом, але доїхати до нього на авто нині дуже проблематично. В області було зруйновано понад три десятки мостів, більшість відновили, але логістика все одно дуже складна. Звичайно з міста та області багато виїхало і не повернулися, це теж серйозний виклик для регіону. “За час бойових дій і цей рік виїхало багато молоді і населення. Бізнес відновився, але не вправному об’ємі, всі в очікуванні, ми повинні вірити у перемогу і вже розпочати відбудовувати зараз. Підготовку до війни готуємося у мирний час, а у війну до миру, зараз потрібно ці питання вирішувати”, — переконує керівник Чернігівської міської адміністрації Дмитро Брижинський.

У місті всюди лунає українська, раніше у Чернігові українською говорили головно туристи. “Люди спеціально переходять на українську і це помітно, раніше місто було повністю російськомовне, це приємна тенденції”, — кажуть перехожі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: ТСН

Ще статті по темі

Back to top button