Війна

Дагестанці в Білорусі: російські окупанти світять своє життя в соцмережах (Фото)

Російські війська з початку війни продовжують залишатися в сусідній із Чернігівською Гомельській області. Журналісти білоруського опозиційного видання «Флагшток» намагалися розібратися, навіщо РФ залишила в Білорусі своїх військових на прикордонних з Україною територіях.

Ця публікація ґрунтується на даних російських військовослужбовців, якими вони самі поділилися у своїх соціальних мережах.

Початок розслідуванню дала фотографія в Instagram, опублікована користувачем mr_akhmedov_75, що потрапила до регіонального топу мережі за геотегом «Мозир». На ній зафіксовано двох військових, один із них мав нашивку з російським прапором. Це фото було зроблено в «Smile Coffee» на вул. Радянська, 138 у центрі Мозиря і завантажено 22 листопада 2022 року.

Власником цього інстаграм-аккаунта виявився 28-річний Ісрапіл Ахмедов, який народився в місті Ізбербаш (Дагестан).

Після цього знімка 26 листопада Ахмедов завантажив фото, де керує дроном. Геотег фото вказує, що знімок зроблено в Чорнобилі, однак це не обов’язково свідчить про те, що фото зроблено на території України: такий геотег доступний і в Мозирському районі та вказує на близькість зони відчуження ЧАЕС.

Ймовірно, він брав участь у війні проти України: 30 листопада в його Інстаграм-сторіс з’явилося літнє фото в окопі з підписом «Папка знову в справі».

Пошук за контактами Ісрапіла Ахмедова дозволив встановити деякі деталі діяльності російських військових.

Людиною, яка була відзначена на першому знімку (magomedovich_211) з геотегом «Мозир», виявився 30-річний Роберт Гюлечов з міста Дербент (Дагестан). На його перебування в Мозирі вказують фото, зроблені в місті в ТЦ «Бобровський».

Стара сторінка 27-річного Роберта Гюлечова Вконтакте свідчить, що він є військовим щонайменше з 2017 року. Одне з фото 2017 року вказує на місце служби: у Гюлечова і його товариша по службі видно шеврони Лозівської бригади, розташованої в місті Борзя Читинської області РФ.

Іман Гашимов із Дербента (Дагестан) — ще один товариш по службі Ісрапіла, сторінку якого він зазначив в Інстаграмі. Старі сторінки «Вконтакте» Гашимова свідчать, що в армії він щонайменше з 2016 року, а у 2017 році він зазначив місце служби — місто Борзю Читинської області РФ.

У квітні він опублікував три фотографії з Мозиря («Smile Coffee», ТЦ «Бобровський» і ресторан «Васильки» в тому ж ТЦ на вул. Рижкова, 94). До цього він публікував фото з автоматом на тлі приватного сектора.

Серед друзів військових РФ у Мозирі, ідентифікованих вище, знайшлася людина, яка позначила свою присутність у Гомелі. Це 23-річний уродженець дагестанського села Сиртич, який ще нещодавно на своїй сторінці Вконтакте називав себе Умар Умаров. На його фотографіях з Інстаграма видно, що в серпні 2022 року він був на набережній Сожа, а в листопаді відвідував ресторан «Кришталь» на вулиці Радянській у центрі Гомеля. Але це не простий турист із Дагестану.

На інших публікаціях в Інтаграмі він опублікував відео з кабіни військової вантажівки: машина їде за містом під кавказьку музику, у кабіні перебуває оператор, поруч лежить автомат. Відео було опубліковано 21 жовтня 2022 року.

Ще одне фото Умара з наметового табору — його було виявлено в сторіс Вконтакте.

Ще один акаунт, який реагував на публікації вищевказаних дагестанців, опублікував відео вторгнення в Україну з території Гомельської області. На відео перетин державного кордону Білорусі та України в районі прикордонного переходу Олександрівка — Вільча (Наровлянський район Гомельської області Білорусі — Поліський район Київської області України).

Цей акаунт належить російському військовому уродженцю Дагестану Магомедову К. К. Свою фотографію Магомедов опублікував у сторіс. Крім цього він розмістив фото військової техніки з назвою міста Борзя (Читинська область РФ).

практично відсутні.

Що означають публікації дагестанських військових?

Акаунти військових показують невелику групу військових з Дагестану добре знайомих один з одним, які дислокуються в Мозирському районі Гомельської області. Військова присутність дагестанців із ЗС Росії почалася щонайменше від початку війни і триває до сьогоднішнього дня. Частина власників вивчених акаунтів брала участь у військових діях на території України 2022 року.

Усі вивчені військові ЗС РФ контрактники і пов’язані з проходженням служби в Борзянському районі Читинської області РФ. Імовірно, військові приписані до 36-ї окремої Лозівської мотострілецької бригади (військова частина 06705). До складу цієї мотострілецької бригади входять танковий, мотострілецький, інженерно-саперний батальйони, батальйон зв’язку та матеріально-технічного забезпечення.

Ще статті по темі

Back to top button