Війна

Екологи досліджують місця падіння снарядів та авіабомб на Чернігівщині (Фото)

Екологи МБО «Екологія-Право-Людина» досліджують впливи військових дій на довкілля. 7 жовтня провели черговий виїзд в місто Чернігів.

Про це розповідають на сторінці організації у фейсбуці. 

Обстежували вирви біля ріки Десни в районі річкового порту та «Дороги Життя». Частина снарядів вибухнула під водою, під час весняної повені. Це призвело до негативних наслідків для місцевих гідробіонтів. Через те, що річка є динамічним природним комплексом, дослідження наслідків ускладнено.

Зараз ці ділянки на поверхні, але воронки від орієнтовно мін 120 мм калібру лишилися. Діаметр цих воронок 4 метри. Екологиня Катерина Полянська взяла проби ґрунту та уламків, обстежила територію довкола. Зокрема в деревах наявні уламки від снарядів, що можуть становити в майбутньому небезпеку для співробітників зеленбуду та лісівників. Пропонуємо позначати такі дерева та відмічати їх координати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прикордоння Чернігівщини обстріляли з мінометів

Поряд – заплавний ліс пошкоджений ймовірно касетними снарядами, він потребує розчистки та розмінування.

Також зафіксовано забруднення грунтів паливно-мастильними матеріалами зі згорілого пантону на базі Уралу 255. Відібрано пробу.

Провели попереднє дослідження воронки від снаряду з міномету малого калібру та від 152 мм снаряду. Зробили відповідні заміри та відібрано проби, а аткож провели дослідження воронок від авіабомб.

Під час ракетних ударів та бомбардувань міста Чернігова частина снарядів розривалася в річці Десна або ж вони падали нерозірваними, зокрема в районі мостів, що свідчить про наявність ще одного фактору впливу на річкові екосистеми. Наприклад воронка від ФАБ 500 має діаметр близько 11 метрів. Під одним з мостів підірвані дві такі бомби.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button