Війна

Інститут сільськогосподарської мікробіології порахував збитки, яких зазнав через ракетний удар по Чернігову

Ранок 17 квітня нинішнього року став для Чернігова чорним, бо місто зазнало ракетної атаки, яка забрала життя людей і спричинила руйнування. Зокрема суттєвих пошкоджень зазнав Інститут сільськогосподарської мікробіології й агропромислового виробництва НААН.

У день ракетних ударів, 17 квітня, разом зі слідчими районного чернігівського відділу поліції було проведено первинний огляд і зафіксовані всі пошкодження. Ця робота була організовано дуже фахово, тож упродовж двох годин все було зроблено.

«У головному нашому корпусі, який розміщений в історичній пам’ятці, будинку Глібова, пошкоджено і розбито 18 вікон, орієнтовна площа – 40 метрів квадратних. Розбито двоє балконних дверей. Відпало облицювання на фундаментній частині, а на ґанку відпала плитка з одного боку. Пошкоджений дах: на одній із веж відпала частина бітумного покриття. Попадали світильники, два розбилися. У цьому корпусі обладнання не постраждало. Також у мікробіологічному боксі лабораторії пробіотиків вилетіло скло. Причому велика кількість скла попадала на столи. То столи лабораторні пошкоджені, але придатні до використання, проте з подряпинами», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Анатолій Москаленко, директор інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва Національної академії агарних наук України.

А ось корпусу лабораторії фізіології мікроорганізмів, який розміщений проти готелю «Придеснянський» узагалі не пощастило. Нині ця будівля взагалі непридатна для використання.

«Зроблено обстеження опорних конструкцій цієї будівлі, відповідно до якого пошкоджена система водопостачання та водовідведення, вони потребують заміни. Треба замінити покрівлю з металочерепиці з частковою заміною дерев’яних елементів даху, металопластикові вікна, вхідні та внутрішні дверні блоки, потрібен ремонт підлоги, штукатурки стін, стель, перегородок, бо все полетіло. І зірвало дах на пів метра. По периметру будівлі пошкоджене вимощене асфальтно-бетонне покриття.

Орієнтовна вартість робіт, які потрібно виконати, становить 8 мільйонів 460 тисяч гривень у цінах на квітень 2024 року. Тобто отаких збитків було завдано.

Таких грошей інститут не має. Це тільки може бути допомога благодійників чи з бюджету. Зараз щодо цього ведеться активна робота», – розповів Анатолій Москаленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Корюківці діти та молодь «вполювали» 32 кілограми пластику

Ця ситуація не залишила байдужими волонтерів, які підставили дружнє плече.

«Дуже приємно вражений пропозиціями допомоги. Благодійний фонд «Добробат» у корпусі лабораторії фізіології мікроорганізмів допоміг зі прибиранням будівельного сміття та залишків знищеного майна. Це зробили буквально на другий день після ракетного удару. Бо там у нас охорони немає, то діяти треба було першочергово.

Благодійна організація Благодійний фонд «Рокада» надала будівельні матеріали плівку, OSB-плити, цвяхи, шурупи та рейки, щоб ми позакривали вибиті вікна.

А волонтери Чернігівського осередку Благодійного фонду «Сміливі люди» допомогли з консервацією вибитих вікон.

Волонтери працювали попри дощ, який був наступного дня після ракетного удару. Тобто ми зробили первинне усунення наслідків руйнувань, яке полягає в тому, що сміття прибрали та законсервували вікна OSB-плитами або плівкою. Далі ресурсів в інституту немає.

Обстеження проводила організація «За сильну Україну». Сподіваємося, що вони нам допоможуть у відновленні.

У головному корпусі працівники інституту прибирали самостійно», – повідомив Анатолій Москаленко.  

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button