Війна

Корюківська громада більше не в зоні воєнних дій: плюси та мінуси

Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій від 26 вересня 2022 року №217 оновлений Перелік територіальних громад, які розташовані в зоні проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні. Корюківська міська територіальна громада виключена з цього Переліку. Наказ опублікований 03 жовтня 2022 року.

А що це означає для громади?

Ратан Ахмедов зазначав раніше, що через статус громади, де ведуться бойові дії, виникає низка суттєвих проблем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Галерея із смітника»: у Чернігові комунальник створив музей викинутих картин (Фото)

«Проблемно почати будівництво, отримати державні гранти на розвиток бізнесу, не можна отримати дозвіл, аби приписатися, виписатися, до того ж, не працюють реєстри. У нас не дають будь-які кредити. Банк сказав, що у вас війна, ведуться бойові дії, позичальника можуть вбити, тож про жодні кредити не може йтися. Держава за таким самим принципом не дає грантів, бо купиш корів, а їх можуть постріляти. Реєстри не працюють, бо до Корюківки чи Семенівки може прийти москаль і вкраде реєстр», – розповідав голова Корюківської громади.

Нині є надія, що ці та інші питання потроху вдасться розв’язати.

«Плюсів багато, працюють усі реєстри. З’явилася можливість отримання субсидій і державних гарантій. Зокрема аграріям і маленьким фермерам, які розводять корів, буде легше, вони зможуть отримати дотації.

Раніше деякі експортери та міжнародні партнери відмовлялися купувати продукцію, оскільки вважається, що в зоні бойових дій порушуються права персоналу та виникають інші проблеми, бо робота ризикована.

Також нині ми будуємо об’єкт критичної інфраструктури, то початок будівництва ми не могли легалізувати, бо не працювала система «Дія». Давала відмову через те, що громада належить до таких, де ведуться бойові дії», – пояснив голова громади.

Мінус у цій ситуації спостерігається хіба що для вимушених переселенців, які переїхали з Корюківки до більш безпечних регіонів, вони втратять державні виплати.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button