Війна

Льотчику з Ніжина пропонують присвоїти звання Героя України

Присвоїти звання Герой України (посмертно) Шендрикову Максиму Сергійовичу, майору Збройних Сил України, штурману-льотчику вертолітної ланки вертолітної ескадрильї 12-ї окремої бригади армійської авіації.

Відповідна петиція зявилася на сайті електронних петицій.

Шендриков Максим Сергійович народився 30.12.1992 у м. Ніжин Чернігівської області. Закінчив у 2014 році льотний факультет Харківського університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба.

Проходив службу в 12-й окремій бригаді армійської авіації імені генерал-хорунжого Віктора Павленка на ударному вертольоті Мі-24 та військово-транспортному Мі-8.

З 2016 року Максим Шендриков брав участь у бойових діях у зоні проведення АТО/ООС на сході України. Під час проведення рятувальних операцій, ризикуючи власним життям, евакуйовував поранених з гарячих точок. За захист суверенітету та територіальної цілісності України в 2018 році його нагороджено відзнакою Президента України «За участь в антитерористичній операції».

З 2020 по 2021 рік Максим Шендриков брав участь у складі миротворчої місії ООН зі стабілізації ситуації у Демократичній Республіці Конго. Коли у травні 2021 року сталося виверження вулкану Ньїрагонго, евакуйовував місцеве населення та персонал місії у безпечні райони. За участь у місії в 2021 році нагороджено медаллю ООН «MONUSCO» та пам’ятним нагрудним знаком Міністерства оборони України «Воїн-миротворець».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Півночі України проти ворога встановлено понад 500 тисяч протитанкових мін — Наєв

З перших днів повномасштабного вторгнення східного сусіда Максим Шендриков боронив Україну з неба. Мужньо та самовіддано давав відсіч окупантам, брав участь у боях над Київщиною, Чернігівщиною та Сходом України. Працював в безпосередній близькості до ворога і забезпечував вогневу підтримку Сухопутних військ з повітря під час ведення бойових дій на передньому краю, спалював ворожу техніку і особовий склад, завдаючи ударів по ворожих позиціях.

23 квітня 2022 року Максим Шендриков не повернувся з бойового вильоту на Сході України. Вертоліт Максима після виконання бойового завдання було збито під Сєвєродонецьком Луганської області.

Максим Шендриков – кавалер ордена Данила Галицького та посмертно нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (2022 рік).

Посмертно Шендрикову Максиму присвоєно звання майора.

У Максима залишилася дружина, п’ятирічний син та донечка, що народилася вже після загибелі тата.

Незважаючи на втрату найближчої людини, справу із захисту Батьківщини продовжують його брат-близнюк, теж льотчик вертольотів, та батько, який вступив до лав Збройних сил України в лютому 2022 року.

Максим присвятив своє життя служінню народові України та небу. Але таке омріяне небо забрало його назавжди.

За особисту мужність та героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові Шендриков Максим Сергійович гідний присвоєння звання Герой України (посмертно).

Підтримати петицію можна за посиланням.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button