Війна

Меморіал пам’яті: Ольга Клепак

Ользі Клепак зі Старого Бикова, що на Чернігівщині, було 80 років. За місяць до повномасштабної війни вона поїхала до сусіднього села Новий Биків, аби погостювати у рідні. Там її і застало вторгнення, а далі й окупація.

Жінка з родичами мало не щодня намагалися вийти з окупованого села. З центру перебралися на околицю. Звідти 21 березня 2022 року вчергове пробували залишити Новий Биків.

Разом із Ольгою та її рідними виходити хотіли й сусіди. Усі вони зібралися разом, коли почався обстріл. Ольга сиділа на веранді, як раптом поруч розірвався снаряд. Вона загинула від осколкового поранення. Тоді загинув також 59-річний Іван Плотник, а семеро селян отримали поранення.

Ольга Клепак народилася в селі Старий Биків і все життя мешкала там. Після школи працювала поштаркою, потім доглядала на фермі за телятами, доїла корів. У цьому селі одружилася, народила трьох дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині похвали загиблого героя

У 1980-х роках захворіла і була змушена звільнитися. Жінка багато лікувалася, отримала інвалідність. Врешті за майже 10 років недуга таки відступила. Однак родину спіткало ще одне лихо: від онкохвороби помер чоловік Ольги. Відтак жінка сама мусила дбати про дітей, навчати їх, доглядати за господарством.

«Мама свого часу багато вишивала хрестиком рушники, простирадла, наволочки. Але коли тато помер, то вона просто не мала на це часу. Мені лише 11 років було, мама мусила сама мене виховувати, вчити… В селі жити важко, тому ми обробляли багато городів, тримали тварин, птицю – щоби мати гроші… Важко було, проте мама завжди була доброю людиною», – сказала донька Тетяна.

Після звільнення села Ольгу Клепак поховали на цвинтарі в Новому Бикові, на ділянці поруч із її рідним братом. У загиблої залишилися діти та онуки.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button