Війна

Мобілізація до Прикордонної Служби: виклики та можливості

У сучасних умовах, коли безпека держави стає одним з ключових пріоритетів, роль прикордонної служби набуває особливого значення. Мобілізація нових кадрів до лав прикордонників є не лише відповіддю на актуальні виклики, але й важливим кроком до забезпечення стабільності та захисту державних кордонів.

Про нинішні особливості мобілізації до лав прикордонників – далі помічник начальника 105 прикордонного загону імені князя Володимира Великого – підполковник Галина Шеховцова.

Вітаю, пані Галино, у зв’язку з нещодавнім збільшенням штату прикордонної служби на 15000 військовослужбовців постає питання: чи достатньо зараз прикордонників для ефективного виконання завдань? Чи продовжується набір нових кадрів, і якщо так, на які спеціальності є найбільший попит?

  • Наразі досі здійснюється добір людей, основні спеціальності це: оператор безпілотних літальних апаратів, медичні працівники, зв’язківці, кухарі, водії, кінологи, інструктори. Як бачите спектр спеціальностей дуже широкий, в залежності від освіти, яку має людина, від її навченості. Тому коли людина потрапляє до прикордонної служби, особа попередньо проговорює з рекрутами ці питання. А чисельність військовослужбовців збільшена, тому ми на постійній основі здійснюємо донабір, це трапляється у зв’язку з тим, що люди можуть звільнятись за станом здоров’я, за сімейними обставинами, за вислугою років при досягненні 60-ти річчя.

Якщо мобілізована особа після завершення навчання хоче потрапити саме в ту частину, куди спочатку прагнула, які кроки вона повинна зробити, щоб реалізувати це бажання?

  • Як показує практика, то 99% мобілізованих повертаються в ті загони, в яких вони проходили 40 денне навчання, а якщо особа прийняла рішення приєднатись до ДПСУ і хоче проходити службу, саме в 105 загоні, при підписанні контракту, вона одразу потрапляє на службу в Чернігівський Прикордонний загін, бо підписує контракт з начальником 105-го прикордонного загону.

Дякую за відповідь, Галино, ще питання такого характеру, якщо чоловік в цивільному житті був підполковником служби цивільного захисту (ДСНС), чи зберігається його звання в Державній прикордонній службі України (ДПСУ), чи потрібна йому додаткова атестація?

  • Спеціальне звання не зберігається, людина призивається до нас, на загальних основах, на посади сержантського складу, в подальшому, є можливість переатестації та отримання того військового звання, в якому особа перебувала в структурі МВС. Стосовно звання, в Державній прикордонній службі, так відбувається, тому, що у нас звання прирівнюються до Збройних Сил України, тобто, військові звання. Спеціальні звання мають ДСНС, поліція та міграційна служба, тому коли вони приходять до прикордонної служби, ці звання, попередньо не зберігаються. Але після атестації, мають повну можливість, мати те звання, які вони мали в тій службі, в якій проходили.

Процес мобілізації до прикордонної служби включає кілька етапів, кожен з яких має свої особливості та вимоги. Перш за все, необхідно відзначити важливість підготовки та навчання нових кадрів, адже від їхньої професійності та готовності до виконання службових обов’язків залежить безпека всієї країни.

Якщо виникли додаткові питання, звертайтесь за телефоном (068) 132 60 03

Іра Пономаренко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button