Війна

На території Білорусі біля кордонів з Чернігівщиною збільшилася кількість російських військових – «Флагшток»

Неподалік від Чернігівщини на білоруській території у Гомельському районі збільшилася присутність російських військових. Про це повідомляє білоруське опозиційне видання «Флагшток». Щоб дізнатися, яка активність російських військ нині помітна в регіоні, «Флагшток» поговорив із жителем Гомельського району.

Михайло (ім’я з міркувань безпеки змінено) проживає в Гомельському районі і практично щодня помічає пересування російських військ. Співрозмовник стверджує, що в Гомельському районі з’явилися російські громадяни, яких призвали в рамках часткової мобілізації після вересня 2022 року.

Михайло розповідає, що білоруські та російські військові переміщаються на тентових МАЗах. На росіянах нашивки з триколором, на білорусах – червоно-зелені. Співрозмовник уточнює, що за останні пару тижнів став більше помічати пересування військового транспорту.

«Якщо білоруські машини частіше без номерів, але з червоно-зеленим прямокутником на кабіні, то російські з чорними військовими номерами стали з’являтися. Раніше були тільки з «Z». Усі озброєні, до речі. Останній раз я їх зі зброєю під час війни бачив (*авт. – під час російського наступу з території Білорусі), — зазначає чоловік.

Також Михайло зауважує, що форма на військових не польова:

«… можна назвати «напівпарадною». На парад зібралися чи на навчання? У наступ? Якщо тільки зібралися в останній бій з усіма регаліями. У них немає сил нападати, відбувається якийсь мутний двіж», — дивується Михайло.

Днями Михайло помітив автобус із цивільними номерами московського регіону, який їхав з боку Зябрівки. Співрозмовник звертає увагу, що «солдати одягнені в аби-що і аби-як. Дуже схожі на тих, що збирають зараз у Росії».

Незважаючи на збільшення російського контингенту в прикордонні, за словами Михайла, переважна більшість військових із ЗС РБ. Зовнішній вигляд російських і білоруських військових у Гомельському районі сильно різниться.

«У Зябрівці брудні солдати з аеродрому виходять. Вони там із війни без розпізнавальних знаків живуть, найімовірніше солдати з обслуговування аеродрому. Ходять у ганчір’ї. По домівках офіцери живуть, речі у місцевих колаборантів залишають, коли їдуть додому. У них є погони. «Колорадки» в петлиці вставляють або підшивають на кепки. Наші вояки виглядають прямо бравими солдатами, порівняно з російським контингентом – чисті, відгодовані поросята», — розповідає білорус.

Попри помітне збільшення присутності військових у Гомельському районі, загалом їхня активність не вражає місцевих мешканців як навесні минулого року.

«Їх багато на дорогах – машини по одній їздять, солдатів зустрічаєш у магазинах. Але якщо відштовхуватися від тієї кількості, яка була на початку війни, то це збільшення з двох відсотків до чотирьох», — зазначає чоловік.

Ще статті по темі

Back to top button