Війна

Про військовий похід на Москву та чи загрожує ПВК «Вагнер» Чернігівщині: коментар військового експерта

За бунтом у Росії, який влаштував ватажок ПВК «Вагнер» Євген Пригожин, із попкорном і без спостерігали не тільки українці, а й увесь світ. А скільки різних мемів, зокрема про жабу і гадюку з’явилося!

Влаштованому Пригожиним бунту в Росії передувала його заява 23 червня про удар по тилових таборах «Вагнера» у Ростові-на-Дону, завданий регулярною армією. Після цього Пригожин разом зі своїми найманцями 24 червня захопили військові штаби у двох регіонах РФ та оголосили про «похід на Москву» задля «відновлення справедливості».

Однак вже ввечері того ж дня «кіно» закінчилося. Президент Білорусі Олександр Лукашенко оголосив, що домовився з Пригожиним про припинення бунту. Тож за 200 кілометрів від Москви вагнерівці розвернули свої колони назад, щоб начебто не проливати кров жодної зі сторін.

Водночас, з’явилася інформація, що найманці «Вагнера» можуть вторгнутися в Україну з півночі, оскільки Євген Пригожин після невдалого збройного заколоту, відправився в Мінськ.

Тож, чи існує загроза для Чернігівщини та, чим був бунт насправді, розпитали військового експерта Михайла Жирохова.

Пане Михайле, похід Пригожина на Москву – це був військовий бунт?

Що це було – ніхто не знає, адже ситуація із військовим заколотом – незрозуміла, як і те, що саме між росіянами трапилося. Є різні думки. Я думаю, що це була постанова, яка точно була не проти Путіна. Це вирішувалися якісь локальні проблеми – легалізації ПВК «Вагнер», особисті проблеми Пригожина… Я б не став казати, що це був військовий заколот.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свідомий вибір: на Чернігівщині випускникам 9 і 11 класів дозволяють три дні походити на роботу мрії

Є інформація, що Пригожин у Білорусі. Чи загрожує така ситуація Чернігівщині?

Питання в тому, яким чином нині буде вирішена доля ПВК «Вагнер» — бійців і озброєння.

Поки є заяви, що вагнерівці перейдуть до лав російської армії. І це означатиме, що вони повністю будуть керовані міністром оборони Російської Федерації, Генеральним штабом і ніяких офіційних перекидань у Білорусь не буде. Зараз вони перебувають в польових таборах на території Луганської області і ніяких рухів в бік Білорусі, чи будь-куди, нині немає. Тому заяви про ймовірні загрози для нас поки що не підкріплені нічим. І казати про те, що ось вагнер зі своїми військами  буде в Білорусі, а значить виникне напруга на північному кордоні, тобто на кордоні з Чернігівською областю, Сумською, чи десь іще, я би не став. Поки ми дивимося на дії, а не на заяви, яких упродовж останніх двох-трьох днів було зроблено дуже багато. Поки що Шойгу зостається місці, як і Герасимов. Тобто ситуація приблизно така, як і до подій 23 червня.

Для України і ситуації на фронті похід має якесь значення?

Похід був дуже нетривалим по часу, щоб внести якісь зміни на фронті. Якщо б це було 2-3 дні, якщо б це був умовний штурм Москви, або бойові дії, то тоді – так, російське командування було б вимушене перекидати військові частини з фронту. То тоді якесь би послаблення з їхнього боку було. А ті події були буквально добу, то нічого на фронті вони не змінили. Бої, як ішли в дуже важкому форматі, так вони і йдуть.

Спілкувалсь Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button