Суспільство

Свідомий вибір: на Чернігівщині випускникам 9 і 11 класів дозволяють три дні походити на роботу мрії

Перед усіма рано чи пізно постає питання професійного вибору. І добре, що практика навчатися лише заради диплома про вищу освіту канула в небуття. Нині дедалі більше випускників шкіл задумуються, чи матимуть роботу за фахом після закінчення вишу та чи припаде до душі омріяна професія.

У Корюківці молодіжний центр «КУБ» у співпраці з багатьма організаціями й установами Корюківської громади реалізують актуальний проєкт «Свідомий вибір – успішне майбутнє». Проєкт передбачає надання можливості майбутнім абітурієнтам пройти триденне стажування за спеціальностями, які вони для себе вибрали.

«У нас попередньо було оголошення про таку можливість і діти реєструвалися. То нині маємо 30 учасників. Вони якраз склали шкільні іспити і відкриті для цього проєкту. Тобто до різних установ молодь три дні ходитиме, як на роботу, і, відповідно, на власні очі бачитиме, чим займаються представники тієї чи іншої професії, яку вони у майбутньому хотіли б опанувати і далі працювати за цим фахом», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Володимир Онищук, директор Корюківського молодіжного центру «КУБ».

Зрозуміло, що вподобання у випускників різні. Одні марять туристичним бізнесом, інші – стати поліцейськими, лікарями, агрономами, чиновниками…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полуниці з грядки, мінізоопарк і дегустація сирів: на Чернігівщині екоферма приймає гостей (Фото)

«Ініціаторкою та натхненницею проекту є колега Анна Станіславська, яка взяла на себе всі домовленості з всіма установами громади та доставку стажерів до них. Охочі працювати у сфері благоустрою, займатися озелененням – теж «ходять на роботу». Діти, які хочуть стати хірургами або здобути іншу лікарську спеціальність, уже в лікарні, їм, зокрема, показують, як операції роблять. Тобто кухню професії зсередини.

Школярі, які марять туризмом або хочуть працювати в сфері обслуговування, проходять стажування в туристично-готельному комплексі «Бреч». Є домовленість із поліцією, де також радо зустрічають охочих стати поліцейськими. Стажування для тих, хто хоче бути агрономами, відбувається в агрохолдингу «Урожай» і ПСП «Червоний маяк», – розповів Володимир Онищук.

Ініціатива добра та необхідна. Бо про будь-яку ситуацію кажуть, що краще раз побачити на власні очі, ніж сто разів почути. А тим паче, коли йдеться про вибір майбутньої професійної стежини. І може статися, що котрийсь із сьогоднішніх стажерів у майбутньому очолить підприємство чи установу, в якій зробив перші кроки на шляху до професії мрії.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Корюківський молодіжний центр «КУБ»

Ще статті по темі

Back to top button