Війна

«Рішення піти воювати було простим»: власник чернігівського «Ремзаводу» Сергій Кнуренко воює на сході

– Мій чоловік віруючий, цілеспрямований, патріотичний, завжди відстоює європейські цінності, в яких немає місця корупції. І, звісно, з такими якостями він не міг залишатися осторонь цієї війни від її початку.

Так свого чоловіка описує чернігівка Наталія Кнуренко. У мирному житті він був успішним підприємцем, громадським діячем, талановитим архітектором і чудовим сім’янином. Утім, із початком війни його життя змінилося, і чоловік обрав для себе головну роль – бути відданим захисником України.

Сергій Кнуренко (відомий чернігівський підприємець, патріот, власник чернігівського комплексу «Ремзавод») із перших днів війни став на оборону нашої країни. Спершу стояв на захисті нашої країни в ОУН. Тепер – на сході. Про перші дні війни, отримані травми та бачення майбутнього для України Сергій і Наталія Кнуренки розказали в інтерв’ю для ЧЕline.

Вітаю Вас, пане Сергію. Звісно, з такими людьми, як Ви, хочеться говорити багато, та я розумію, що в часі ми обмежені. Тож почнімо одразу з питання війни. Як Ви ухвалили це складне рішення йти на війну?

– Рішення було простим. Що може робити архітектор-будівельник під час війни? Якби я міг більше допомагати в тилу, то так і було б. Але на той момент не зміг побачити свою корисну роль поза військом.

Пані Наталю, розкажіть, як Ваш чоловік повідомив про рішення йти на фронт і якою була Ваша реакція?

– Із 2014 року він фінансово підтримував військових. Багаторазово їздив на передову з гуманітарним вантажем. Тож у ті страшні дні лютого, знаючи його, питання по-іншому навіть не стояло. З ним пішли всі чоловіки нашої родини.

Із перших днів повномасштабного вторгнення Ви, пане Сергію, були на захисті нашої країни. Розкажіть, як усе було в перші дні. Звісно, в межах того, про що Вам можна говорити.

– Переважна більшість містян на власні очі побачила наближення «руского міра». Всі мої близькі, родичі також це відчули, бо евакуація була розтягнута в часі. Ніхто не хотів залишати місто, тиснуло, коли з’явилася пряма загроза оточення. Звісно, на початку ще були незвичними й страшними обстріли. Через наш дім і підвал до евакуації пройшла майже сотня людей, а підземна споруда на Ремзаводі прихистила тисячі людей від обстрілів. Сам я перед війною переважно жив у Києві, де й зустрів війну. І з 27.02 уже був у добробаті ОУН.

Зараз Ви на сході. Яка обстановка зараз там, де Ви перебуваєте?

– Працюємо в Соледарі. Тут нам протистоїть ПВК «Вагнер». Треба зазначити, ворог вишколений, досвідчений. Очевидно, що в рф до війни готувалися… навала… орда. Нам доводиться платити велику ціну за те, щоб відбитися від так званих братів. Це нелюди…

Перебуваючи на фронті, Ваш чоловік отримав серйозні поранення. Який його стан зараз? Чи ділиться він із Вами своїм самопочуттям?

– За ці сім місяців захисту України у нього завжди відповідь «все норм». Але хронічні хвороби та дві контузії – це те, що треба зараз вирішувати.

Пане Сергію, я вважаю, Вам, як нікому іншому, є що сказати чернігівцям та всім українцям загалом. Які свої слова Ви хотіли б передати з передової всій країні?

– Особливо на початку війни багато хто запитував, чому Господь допустив таке? Важке запитання, але чомусь найкращі наші риси показані під час випробувань: Майдан, війна. І навіть це не позбавило нас матюків, пихатості, неповаги, нелюбові до ближнього. Чи можливо зберігати весь цей скарб «культури» з рф і жити по-людськи? Звісно, ні. Всі ці войовничі прояви в наших стосунках є, по суті, війною в мініатюрі. Рік тому я познайомився з Пастором Християнської церкви з Кореї. Одне з моїх запитань було таким: що Україні заважає стати заможною? Признатися, очікував почути очевидне – корупція. Пастор подумав і сказав так: приблизно 40 років тому Корея прийняла Христа. Тоді Бог благословив Корею. Тоді Корея розквітла. Я не один день усвідомлював відповідь. Любити ближнього, як самого себе. Бо тільки так можна любити Бога. А тоді матимемо злагоду, а тоді й добробут. Це не простіше, ніж перемогти орків. Але якщо ми не зробимо цього, ми і самі будемо схожі на орків. Тому, окрім очевидного – Перемоги в війні, – ми ще маємо позбутися непотрібного нам насліддя цих орків.

Позбутися всього нав’язаного та насильно вписаного в нашу історію і повністю очистити від цього себе та свою країну – головна умова Перемоги. Працюємо над собою та віримо в наших Захисників! Слава Україні!

Таліна Тарасенко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button