Війна

Російський солдат погуляв у нічному клубі Білорусі й видав свою ракетну частину неподалік Чернігівщини

Білоруське опозиційне видання «Флагшток» опублікувало історію про російського військовослужбовця, який загубив банківську карту в Мозирському нічному клубі.

Мозир – це військове місто в сусідній із Чернігівською Гомельській області. Саме звідти на початку повномасштабного вторгнення російська авіація бомбила Чернігівщину, Київщину та інші українські території.

Журналістам «Флагштоку» вдалося підтвердити, що саме військовослужбовці 1530-го зенітного ракетного полку ПКС РФ досі перебувають в околицях Мозиря.

Стосовно історії з російським окупантом: у мозирській групі оголошень про втрату речей 27 грудня 2023 року з’явилося повідомлення про зникнення військової карти армії РФ. Оголошення опублікував російський військовослужбовець – 19-річний Данило Кабаков. Картку було загублено в «Намбіку» (нічний клуб у центрі Мозиря). Після втрати картки Кабаков помітив, що з неї почали списуватися кошти.

Народився Кабаков в Алапаєвську – депресивному місті Свердловської області РФ. В описі свого профілю він залишив справжні ім’я та прізвище. Крім того, вказав номер справжньої ВЧ, у якій перебуває: військова частина № 31458. Це умовна назва 1530-го зенітного ракетного полку, розташованого в Комсомольську на Амурі (Хабаровський край РФ). Солдат також вказав і час служби: 2023-2025 роки.

Знаходження російського солдата у Білорусі можна пов’язати з перебуванням російського військового контингенту в Мозирському районі Гомельської області.

Російські військові з’явилися на аеродромі «Мозир» («Боков») 2022 року. Перед початком так званих навчань «Союзна рішучість-2022» у Мозирському районі стала концентруватися російська військова техніка.

24 лютого 2022 року, зокрема, з території цього аеродрому підрозділи ЗС РФ почали вторгнення на територію України.

Аеродром «Мозырь» («Боков») залишається одним із небагатьох місць у Білорусі, де вже близько двох років присутні російські військові. За даними моніторингової групи «Беларускі Гаюн», у жовтні 2023 року на аеродромі перебувало щонайменше 8 ЗРК С-300/400 і 1 ЗРПК «Панцир-С1».

У грудні повідомляли про проведення часткової ротації контингенту, розташованого на аеродромі. Охорону аеродрому забезпечують підрозділи Сил спеціальних операцій РБ.

Варто зазначити, що з міста Мозир і його околиць постійно надходять повідомлення про переміщення російських військових. Найчастіше військовослужбовців, а також їхні автомобілі помічають біля торгових центрів, куди вони регулярно виїжджають за покупками.

Таким чином, підрозділи 1530-го полку перебувають у Білорусі з лютого 2022 року. До теперішнього часу публічно не повідомлялося, у якому статусі російські військові присутні в Мозирі і чим саме вони там займаються.

Ще статті по темі

Back to top button