Війна

Сновська громада: два роки повномасштабного вторгнення

24 лютого 2022 року розпочалося повномасштабне вторгнення РФ на територію України. Тоді, з 5-ї ранку жителі громади почули вибухи від артилерійських обстрілів прикордоння. Колона ворожої техніки близько 20 одиниць, прорвавши кордон,  пройшла Сновщиною  через Тихоновичі, Іванівку, Тур`ю, Є.Рудню, Сновськ, В.Щимель, а далі – на Низківку.  Місцевими активістами було спалено одну одиницю інженерної техніки ворога на шляхопроводі у Сновську. Так розпочалося повномасштабне вторгнення.

Друга колона ворожої техніки 700 одиниць зайшла на Сновщину через Городню і пішла через Хотуничі, Петрівку, Стару Рудню, Смяч в бік Седнєва.

У міській раді відбулася екстрена нарада за участю міського голови, його заступників, депутатів та працівників міської ради. У зв`язку з введенням комендантської години з 21:00 до 06:00 за наказом міського голови Олександра Медведьова було вирішено вимкнути вуличне освітлення з метою дотримання світломаскування.

За два роки повномасштабного вторгнення у Сновській громаді кількість загиблих цивільних 6 осіб. Пошкоджено майна загалом 53 будинки. Довідок впо отримали станом на сьогодні 1309. Про це повідомили у Сновській міськради .

– Пошкоджене майно і немає правовстановлюючих документів. Це найбільша проблема. Бо як купують-продають по селах? Гроші дали і все, але коли нині фіксує комісія пошкодження майна то з компенсацією виходять проблеми. Доводиться допомагати оформлювати документи, щоб люди отримали компенсацію, — юрист ГО МАРТ Алла Кононенко

Загалом в області на початок року проживало понад 69 тисяч ВПО, з яких більше 27 тисяч – переселенці з інших областей. Для порівняння до початку повномасштабного вторгнення загальна кількість ВПО на Чернігівщині становила близько 7 тисяч. Такі дані озвучив на початку 2024 року на пресконференції начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

Болючим питанням є відновлення житла. Наразі в області реалізовується програма «єВідновлення». Компенсацію за пошкоджене майно нараховано вже по 1405 заявам на суму 139,4 млн гривень, а також сформовано 87 сертифікатів за зруйноване житло, повідомив голова ОВА.

В умовах війни пріоритети громади змінилися. Якщо раніше одними з пріоритетів розвитку громади були благоустрій та туризм, то на сьогодні актуальними є безпекові питання, реагування на виклики, пов’язані з війною, та сприяння забезпеченню базових потреб населення. Про це інформують в міськраді.

З метою фіксації воєнних злочинів на території громади, аналізу та визначення рівня збитків розпочалась реалізацію проєкту «Синергія громадського та державного секторів для посилення захисту прав цивільного населення, яке постраждало внаслідок збройного конфлікту в Україні».

У Чернігівській області проєкт реалізується за ініціативи громадської організації «Черкаський правозахисний центр» у партнерстві з ГО МАРТ. Голова ГО «Черкаський правозахисний центр» Тарас Щербатюк, який працює над впровадженням проєкту «Синергія державного та громадського секторів для посилення захисту прав вільного населення, яке постраждало в наслідок збройного конфлікту в Україні», документує воєнні злочини в Україні та надає правову підтримку жертвам російської агресії зазначає, що попри чітку заборону застосовувати будь-яку силу щодо цивільних осіб та цивільних об’єктів держава росія регулярно порушує норми Женевської Конвенції.

– Статтею 51 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол I), від 8 червня 1977 року передбачено, що цивільне населення як таке, а також окремі цивільні особи не повинні бути об’єктом нападів. Заборонено будь-які акти насильства чи загрози насильства, що мають головною метою тероризувати цивільне населення. Ст. 52 Додаткового протоколу так встановлено, що Цивільні  об’єкти  не  повинні  бути  об’єктом  нападу або репресалій.

ст. 8 Римського Статуту введено пряму заборону на умисне спрямування нападів на цивільне населення як таке або на окремих цивільних осіб, що не беруть безпосередньої участі у воєнних діях та напади на незахищені й такі, що не є військовими цілями, міста, села, помешкання або будівлі чи їх обстріл із застосуванням будь-яких засобів. Ракетні атаки на м. Умань є порушенням норм  Міжнародного гуманітарного права та кваліфікується як воєнний злочин, та має бути розслідуваним Міжнародним кримінальним судом у Гаазі, – каже Тарас Щербатюк.
Назарій Вівчарик

Ще статті по темі

Back to top button