Війна

У Чернігові розкажуть про людей, які допомагали виживати під час ворожої навали

За словами начальника ОВА В’ячеслава Чауса, Чернігівщина має величезний культурний потенціал, але, попри це, він вважає, що культурний фронт у нашому регіоні навіть не відкрито. Про це і не тільки йшлося на розширеній колегії Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації.

Також зазначалося, що внаслідок військового вторгнення російської федерації в області зруйновано або пошкоджено 69 закладів культури: це музеї, бібліотеки, школи мистецтв та будинки культури. Втім митці однаково продовжують працювати.

Але всім доводиться адаптуватися до роботи в нових реаліях, зокрема й Чернігівському історичному музею ім. В.В. Тарновського. В розмові з директором цього закладу Сергієм Лаєвським зачепили тему нещодавньої розширеної колегії та майбутнього розвитку музейної справи.

Пане Сергію, чи обговорювали на засіданні колегії музейне питання?

Це була розширена колегія, в якій брали участь не тільки члени колегії, але й усі керівники міжвідомчих підприємств, закладів та установ культури. І проводив цю колегію начальник Обласної військової адміністрації. Серед розглянутих питань окремо музейного питання не було. Тобто ця колегія не була про розвиток музейної справи. Але ті питання, які порушували, охоплювали всі напрями розвитку культурної галузі, зокрема й музейної справи. Йдеться про те, що наші заклади культури, за словами голови ОВА, повинні в нинішніх умовах працювати не на 100, а на 200% і створювати відповідний продукт, який працюватиме на суспільство і громаду, оборону і захист країни. Як це робити – то вже інше питання. Але для цього є радник голови ОВА з питань культури і, здається, він якраз і займатиметься цим питанням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові до кінця року з’являться нові тролейбусні маршрути

Як музеї мають розвиватися в нинішніх умовах?

Це все дуже складно, бо багато чого залежить не від музеїв. Як приклад – чи буде наземний ворожий наступ на Чернігівщину та як нам діяти, чи не буде? Чи пов’язані з цим питання евакуації стануть актуальними, чи ні. Це знову ж не від музею залежить. І яким чином мають відбуватися ці процеси.

Більше того, Міністерство культури ввело відповідну заборону щодо експонування оригінальних предметів. Тобто наші виставки й експозиції демонтовані. Те, що ми створюємо, насамперед наповнено копійними матеріалами, текстовими, фотографіями і тими предметами, які ще не стали основним фондом музею, тобто те, що ми збирали упродовж попередніх місяців і з чого створили виставку «Рашизм = Фашизм».

Я не можу сказати, як розвиватиметься надалі ситуація, але те, чим ми, принаймні, будемо займатися – це укріплювати наші приміщення, сховища, стежитимемо за різними режимами, в яких перебувають наші експонати, особливо ті, які мають значну цінність. Ми будемо далі збирати нові експонати та проводити різноманітні заходи, пов’язані з висвітленням, можливо, раніше невідомих чи відомих, але з поглядом під іншим кутом, сторінок історії Чернігівщини й України, присвячених козацько-старшинським родинам із Чернігівщини, які зробили свій внесок у розбудову держави. Хоча ті люди не завжди прямо про це говорили.

Ми будемо проводити музейні зустрічі з тими людьми, які представляють різні сфери життя Чернігова та Чернігівщини, щоб висвітлювати їхню діяльність, особливо під час оборонних боїв на Чернігівщині. Така найближча запланована виставка відбудеться в грудні. Нині ми готуємося до неї. Вона буде присвячена волонтерському руху. Тобто зокрема тим людям, завдяки яким наше місто вижило, жителі вижили.

А ще ми долучатимемося до тих загальнокультурних проєктів, які, як я очікую, почнуть проростати в нашому культурному середовищі.

Якщо військовою мовою, то всі ми – маленькі підрозділи, у кожного з нас – своя ділянка фронту, яку ми тримаємо. Але має бути хтось один, хто бачить загальну картину і хто якнайкраще уявляє, де і яким чином можна застосувати наш потенціал. Ми, звісно, можемо запропонувати своє бачення, але що з того вийде, я не знаю. А ось той, хто бачить загальну картину і розуміє, яким чином ми можемо долучитися до цього, думаю, має зробити свій перший крок.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button