Війна

У Чернігові внесуть зміни до програми матеріальної допомоги членам сімей загиблих Захисників і Захисниць України

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради у понеділок, 6 лютого, погодив внести зміни до програми одноразової матеріальної допомоги членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України на 2023 рік.

За словами директора департаменту соціальної політики Ірини Марчук, це рішення необхідне, аби уникнути спірних питань.

«Проаналізувавши звернення громадян, ми побачили кілька проблемних питань, тому пропонуємо внести зміни. А саме змінити підхід до права на призначення допомоги.

У нас було зазначено, що прив’язка на отримання допомоги була пов’язана з місцем реєстрації загиблого або загиблої Захисника та Захисниці. Ми пропонуємо викласти в новій редакції, аби визначати право на отримання одноразової допомоги, якщо член сім’ї Захисника / Захисниці зареєстрований у місті Чернігові.

Також передбачено можливість отримання допомоги для ВПО, членів сім’ї внутрішньо переміщеної особи», – пояснила Ірина Марчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 80 безкоштовних велопарковок і 4 велостанції незабаром встановлять у Чернігові

За словами секретаря Чернігівської міської ради Олександра Ломако, також необхідно врахувати і поділ матеріальної допомоги.

«У грудні ми цю програму приймали на сесії Чернігівської міської ради, а в січні відбулося перше засідання комісії. У нас одразу виникли обговорення, що інститут реєстрації умовний же. Людина була прописана в селі, а проживала в Чернігові, діти ходили в школу в місті. І, по суті, ми вважаємо, що загинув наш чернігівський Герой-Захисник. Але згідно з програмою, він не підпадав би під цю категорію, тому пропонуються зміни.

Є інші випадки, коли тимчасово переселені особи приїхали до Чернігова, документи лишилися в Донецьку і вони не могли тут прописатися, але тут жили кілька років. І таких випадків декілька є у нас.

Друга, на жаль, проблема, що не завжди в родині нормальні стосунки між матір’ю загиблого і дружиною тощо. Інколи вони не спілкуються між собою і це проблема отримати заяви від всіх.

Ми ухвалили рішення: або одна людина уповноважена може отримувати допомогу, або пропорційно, якщо є якісь подібні питання. Це допоможе уникнути непорозумінь і спірних питань.

Тому ухвалене сьогодні рішення ми винесемо ще на наступну сесію, аби їх підтримали та затвердили депутати», – розповів Олександр Ломако.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст: Марина Кирієнко

Ще статті по темі

Back to top button