Війна

У Ніжині відкрили меморіальні дошки двом полеглим Героям

16 грудня на будівлі Ніжинського фахового медичного коледжу відкрили меморіальні дошки двом Героям, які навчались у даному закладі.

Життя двох молодих хлопців забрали російські терористи. Молоді Герої поклали життя своє за Україну, правду, добро і справедливість.

Миколенко Вадим Сергійович, 27.03.1996 — 24.02.2022

Прапорщик служби цивільного захисту. Фельдшер-рятувальник пошуково-рятувальної групи пошуково-рятувальної і парашутно-десантної служби Спеціального авіаційного загону Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України. Нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

До останнього перебував на своєму бойовому посту. Загинув у ході самовідданих дій при захисті державного суверенітету та територіальної цілісності під час російського вторгнення в Україну.

Народився 27 березня 1996 року у с. Верескуни Ічнянського району Чернігівської області. В структурі ДСНС України перебував з 2016 року. Під час масштабного вторгнення з першого дня брав участь у бойових діях. Знаходився на посаді фельдшера-рятувальника пошуково-рятувальної групи пошуково-рятувальної і парашутно-десантної служби Спеціального авіаційного загону Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України.

Прапорщик служби цивільного захисту Миколенко Вадим Сергійович 23 лютого 2022 року заступив на бойове чергування щодо пошуково-рятувального забезпечення в єдиній системі проведення авіаційних робіт із пошуку, рятування та пожежогасіння на аеродромі «Ніжин».

Вночі 24 лютого з боку російської федерації розпочався масований ракетний обстріл по об’єктах інфраструктури м. Ніжин. Не залишаючи свій пост, Вадим Миколенко гідно та сміливо продовжував виконувати свої посадові обов’язки. Проте пряме влучання крилатої ракети типу «Калібр» сталося близько 5:30 ранку. Ворог поцілив у командно-диспетчерський пункт. Була дуже сильна вибухова хвиля. Двері й вікна одразу повилітали. У будівлі розпочалася масштабна пожежа. Стіни падали і руйнувалися на очах. Ракетне паливо дуже їдке, отруйне і через кілька хвилин тим, хто залишився під уламками, стало дуже важко дихати. Вадим Миколенко — мужній герой, від отриманих травм загинув на місці пригоди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителів Чернігівщини просять повідомляти про невідомі, досі не виявлені й не досліджені місця поховання військових та цивільних

Гришкевич Богдан Євгенович, 06.07.1993 — 29.07.2022

Санітар відділення збору та евакуації поранених, старший сержант окремого загону спеціального призначення Національної гвардії України «Азов». Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

Бойовий медик Богдан Гришкевич, позивний «Космос», загинув 29 липня 2022 року під час теракту на території колишньої виправної колонії №120 у тимчасово окупованому російськими військовими селищі Оленівка Донецької області.

Богдан народився у Броварах на Київщині. У дитинстві переїхав з батьками на Чернігівщину. Пішов до школи у Ніжині, потім родина оселилася у Чернігові. Здобув фах фельдшера у Ніжинському медичному коледжі, адже мріяв стати військовим хірургом. Працював у Ніжинській міській лікарні, цікавився військовою справою. Займався спортом, зокрема, панкратіоном, стрільбою, також був КМС з дзюдо. Колекціонував моделі автомобілів, захоплювався фотозйомкою та полюванням.

У 2014 році Богдан пішов служити до лав полку «Азов», який згодом став частиною НГУ. Брав участь в АТО, зокрема, у Широкинській операції 2015 року. Рятував побратимів, був неодноразово нагороджений командуванням. У 2018 році звільнився, але за два роки повернувся до побратимів.

З перших днів повномасштабної війни «Космос» брав участь в обороні Маріуполя від російських окупантів. Був санітаром відділення збору та евакуації поранених медичного пункту.

У березні сержанта Гришкевича нагородили орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Навесні після запеклих боїв і героїчної оборони захисники потрапили в полон до ворогів. Частина опинилася в Оленівці. 29 липня стався теракт, внаслідок якого загинули щонайменше 50 українських військових.

«Космос» – бойовий медик, тато, герой, гордість і приклад, мужній воїн та справжній син України. З перших днів повномасштабної війни захищав Маріуполь. Він до останнього рятував життя побратимів. Під час боїв за Маріуполь пережив біль втрати двох своїх найближчих побратимів: Скара та Дейжа. У липні Богдану виповнилося 29, а його дочці Соломії – 3… Його вчинки та його життя залишили слід не тільки в історії України, але й в життях багатьох людей», – зазначила Юлія, кохана «Космоса».

Тіло Богдана було передано батькам і кремовано в Києві 13 листопада 2022 року.

У «Космоса» залишилися батьки, сестри, кохана та донечка.

Вшанувати пам’ять і відкрити меморіальні дошки зібрались представники міської влади, колектив Ніжинського медичного коледжу, рятувальники, ніжинці, рідні, близькі та друзі Героїв.

Невимовний біль втрати таких молодих, гарних, мужніх чоловіків не погасити в серцях матерів, дружин, сестер, бабусь. Щирі співчуття рідним і близьким.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button