ВійнаСуспільство

У Ягідному розпочинається відбудова житла

Розбиті й понівечені житлові будинки, зруйнований сільський клуб, спалена військова техніка окупантів на вулицях та школа, яка перетворилася на вʼязницю для 370 людей – таким село Ягідне на Чернігівщині бачили ті, хто приїздив туди після деокупації.

Зараз воно потроху відновлюється. Силами волонтерів, міжнародних організацій будинки приводили до ладу, щоб людям принаймні було де ночувати. Найближчим же часом розпочнеться комплексна відбудова в межах урядового експериментального проєкту. Агентство відновлення вже оголосило перший тендер на капітальний ремонт чотирьох будинків. Загалом відбудови потребують більше сотні, бо за той місяць, коли село перебувало в окупації, росіяни знищили його майже повністю.

У Ягідне, розташоване за 15 кілометрів від Чернігова, російські війська зайшли 3 березня. Мешканців зігнали до підвалу місцевої школи, де в нелюдських умовах тримали до 30 березня – аж поки село не звільнили ЗСУ. 370 осіб, у тому числі 70 дітей, серед яких немовлята – перебували практично без їжі та води і задихалися від браку повітря.

Пізніше люди підрахували, що в підвалі на кожного припадало близько половини квадратного метра. Від знесилення і хвороб люди помирали – часто просто сидячи. Їхні імена односельці вуглиною записували на стіні. Всього у створеній росіянами катівні померло 10 людей. Ще 17 цивільних мешканців села окупанти розстріляли.

Час від часу росіяни кидали у підвал свої протерміновані сухпаї, дуже рідко дозволяли комусь сходити додому та взяти щось із їжі. Люди потребували ліків та медичної допомоги, але окупантам було до цього байдуже.

Вʼязні підвалу були для російських військових живим щитом, бо нагорі в приміщенні школи вони облаштували свій штаб. Українські війська не могли завдати по ньому удару, знаючи: загинуть мирні мешканці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На околиці Чернігова чоловік підірвався на вибуховому пристрої (Фото)

Чотири тижні мешканці Ягідного не знали, що відбувається в Україні, бо росіяни, звісно ж, розповідали, що всю територію вже захопили. Лише коли почули нетиповий рух техніки, зʼявилася надія на звільнення. Коли стихло – ризикнули вибратися назовні.

На жаль, багатьом уже не було де жити – окупанти не тільки позаймали будинки ягідничан, залишивши після себе безлад і сміття, а й замінували. А чимало осель – зруйнували і повністю знищили.

Та все ж, люди почали повертатися, тож відбудова житла – першочергове завдання. У квітні цього року Уряд визначив перелік населених пунктів, де за кошти фонду ліквідації наслідків російської агресії буде проведена комплексна відбудова. 13 червня тут провели перші консультації з мешканцями, після чого Агентство відновлення та проєктна компанія «АІММ» презентували концепцію відбудови. 10 липня у селі пройшли громадські слухання: люди змогли вибрати різні варіанти нового дизайн-коду та заповнили анкети, де вказали пошкодження свого майна і бажані варіанти його вигляду після відбудови. Розпочали збір документів, щоб передати Агентству відновлення право замовника відбудови.

Процес дещо ускладнювало те, що не в усіх людей були на руках документи на житло: в когось вони втрачені, хтось загинув, а хтось їх і не мав.

Та вже маємо результат: Агентство відновлення оголосило тендер на відбудову чотирьох багатоквартирних будинків по вул. Дружби.

Відповідно до проєкту відбудови, будинки будуть не лише реконструйовані, а й термомодернізовані. Будівельники замінять або утеплять фасади, цоколі, вікна та горища. Мета проєкту з комплексної відбудови – не лише відновити все, що знищили окупанти, а й створити новий архітектурний простір.

Далі, за концепцією, буде проведено реконструкцію вулиць із заміною парканів та влаштуванням нового покриття доріг, вуличного освітлення. Підведені комунікації та інтернет.

Біля підвалу місцевої школи, де окупанти примусово утримували сотні людей, планується створити меморіал. Для цього буде оголошений архітектурний конкурс та обрана найкраща робота.

Приміщення Будинку культури реконструюють у адміністративну будівлю із бомбосховищем. Цей проєкт виконуватимуть на основі розробок чилійського архітектора, бачення якого сподобалося більшості мешканців села.

Також у планах – облаштування місця дозвілля та відпочинку – урбан-парку, спортивного майданчика, зупинки транспорту, парковки для автомобілів.

Запрошуємо будівельні компанії долучитися до відбудови Ягідного.

Деталі за посиланням https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2023-10-06-008362-a

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України

Ще статті по темі

Back to top button