Війна

Уродженець Чернігівщини розказав про оборону Харкова

Уродженець Чернігівщини Дмитро Єрема брав участь в обороні Харкова у перші місяці наступу росіян.

Про це він розказав в ефірі «Єдиних новин».

Народився і виріс Дмитро Єрема в с. Іванівка, що на Семенівщині. До дев’ятого класу навчався в Іванівській ЗОШ. Потім вступив до Чернігівського ліцею з ПВФП, а згодом став курсантом Харківського університету Повітряних Сил. Після закінчення навчального закладу у 2019 році отримав звання лейтенанта і продовжив службу у лавах ЗСУ за контрактом. До початку повномасштабної війни встиг взяти участь в ООС (колишнє АТО).

«У ніч на 24 лютого нас зібрали і повідомили, що ситуація на кордоні напружена і вимагає бути готовими до будь-якого розвитку подій. Вранці, коли почався широкомасштабний наступ, нам видали зброю та амуніцію, доставили на позиції.

В нашому випадку це була північна Салтівка, мікрорайон Харкова, що найбільш наближений до північного кордону з рф. Я безпосередньо брав участь в обороні міста близько двох місяців. Довелося виконувати не притаманні моїй військовій професії обов’язки піхотинця. Взагалі, за спеціальністю моя професійна діяльність пов’язана з забезпеченням польотів

літаків, але військова ситуація диктує свої правила, і командування наказало зі зброєю в руках боронити місто Харків. Північна Салтівка зазнала найбільших руйнувань, не залишилося вцілілих будівель, але ми вистояли. Ще місяць був у складі окремого підрозділу, що виконував поставлені завдання в прилеглих до Харкова населених пунктах з оборони та контрнаступу в травні місяці», – згадує Дмитро Єрема.

«Спорт завжди в моєму житті відігравав важливу роль. Ще зі школи активно займався футболом і волейболом. Брав участь у місцевих змаганнях. Під час навчання в Чернігівському ліцеї з ПВФП був учасником волейбольної команди. До речі, наша команда мала доволі високий рівень.

Після вступу до університету змушений був змінити профіль спорту, бо в цьому начальному закладі були інші пріоритети: тут був розвинений напрямок військового багатоборства. Мені навіть вдалося виконати нормативи майстра спорту з цього виду семиборства (стрільба, плавання, підтягування, стометрівка, смуга перешкод, метання гранати, біг на три кілометри). Потім займався військовим п’ятиборством: це стрільба з гвинтівки, метання гранати на точність і дальність, плавання, смуга перешкод і біг на вісім кілометрів. Цими видами спорту займався перші два роки, паралельно брав участь в змаганнях зі спортивного орієнтування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обличчя громади: родина лікарів із Ніжина про врятовані життя та зруйнований будинок

Спробував свої сили також в офіцерському троєборстві: стрільба, плавання та біг. На третьому курсі, в 2017 році в нас започаткували новий вид спорту – авіаційне багатоборство. Все розпочалося у 2016 році з візиту керівництва учбового закладу до Фінляндії, де проходили змагання з цього виду спорту. Після відповідної підготовки на змаганнях у місті Каунас серед військових повітряних сил серед десяти команд з усього світу ми вибороли третє місце. Це надало нам впевненості в своїх силах, ми зрозуміли, що на рівних можемо конкурувати з найсильнішими командами світу в цьому виді спорту.

На змаганнях у Швеції вже посіли друге місце, потім в Литві вибороли друге місце.

Ще в Іспанії в 2021 році, на Канарських островах, посіли друге місце. А влітку 2022 року командування вирішило, не зважаючи на війну і відсутність тренувань, довести всьому світові, що українці – це нація сталевих людей, які навіть в таких умовах можуть виборювати нагороди. Також однією з цілей участі у міжнародних змаганнях було донести правдиву інформацію до всього світу про війну в Україні. Був дуже короткий проміжок часу для відновлення спортивної форми в умовах, не придатних для цього. Вдалося евакуювати з Харкова частину спортивного інвентаря до Вінниці, і в проміжках між тривогими ми проводили тренування.

У Вінниці знаходилися якраз під час ракетного обстрілу міста, і було дуже незвично чути вибухи після того відносного спокою, до якого швидко звикаєш, і одразу згадався Харків.

Змагання проходили з 18 по 24 серпня в Фінляндії в місті Тіккакоскі. Там серед 9 команд (Іспанія, Бразилія, Фінляндія, Швеція, Литва, Данія, Україна, Чехія та Норвегія) ми вибороли призове перше місце. У військовому спорті немає професійних спортсменів, це звичайні військовослужбовці, які у вільний від служби час тренуються. Нагадаю, що в авіаційному багатоборстві можуть брати участь тільки військові, що безпосередньо проходять службу в авіаційних військах: пілоти, механіки, інструктори, персонал з обслуговування літаків та інші. Зараз, на жаль, майже немає умов і часу для тренування, Харків зазнав значних руйнувань, тому не до цього. Інколи вдається позайматися спортом, але більше для того, щоб тримати себе в формі», — розповідає Дмитро Єрема.

Дмитро не часто буває на своїй малій батьківщині, востаннє він відвідував Іванівку минулого року під час відпустки.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button