Війна

В сусідній із Чернігівською Гомельській області білоруси замовили 100 тисяч бланків повісток

Військові комісаріати білоруських Гомельської та Брестської областей закуповують рекордну кількість бланків повісток.

Про це повідомляє опозиційне видання «Флагшток».

31 жовтня Гомельський обласний військкомат оголосив про закупівлю 30 тисяч бланків повісток для призовників і 70 тисяч бланків повісток для військовозобов’язаних. Водночас зовсім недавно, у вересні 2022 року гомельський військкомат уже закупив партію бланків повісток у кількості 30 тисяч штук.

Сукупний обсяг закупівель бланків повісток у 2022 році значно перевищує минулорічний, коли гомельським військкоматом було придбано 50 тисяч бланків повісток. Таким чином кількість закуповуваних бланків порівняно з 2021 роком збільшилася у 2,6 рази.

Водночас кількість бланків для мобілізаційних повісток у 2022 році, навпаки, скоротилася. Якщо торік їх було придбано 20 тисяч примірників, то нинішнього року – лише 5 тисяч.

Ще більший обсяг бланків закуповують в іншому прикордонному з Україною регіоні: Військовий комісаріат Брестської області оголосив закупівлю 120 тисяч повісток за призовом, 100 тисяч повісток загального виклику і 180 тисяч персональних мобілізаційних повісток. Тут порівняно з 2021 роком кількість мобілізаційних повісток збільшилася майже у 2 рази.

Порівнявши динаміку закупівель бланків повісток у Гомельській і Брестській областях, можна помітити, що загальної тенденції не спостерігається. Збільшення кількості повісток відбувається в обох випадках, але воно різноспрямоване. До того ж, в інших регіонах Білорусі подібного поки не спостерігається. Також необхідно зазначити, що раніше також фіксувалися багатотисячні закупівлі повісток: у «революційному» 2020 році Гомельський обласний військкомат закупив 250 тисяч різних повісток.

Ці закупівлі можуть свідчити про збільшення військової активності режиму Лукашенка.

Водночас не можна виключати, що публікація даних про закупівлю бланків повісток у відкритому доступі може бути і частиною роботи з дезінформації потенційного противника.

Ще статті по темі

Back to top button