Війна

Вбиті росією: 80-річна жінка померла в шкільному підвалі села Ягідне

80-річна Марія Музика померла 17 березня 2022 року в шкільному підвалі села Ягідне, куди російські окупанти силоміць зігнали місцевих жителів. Людей тримали в полоні 27 днів. Від нестачі кисню та загострення хвороб під час окупації в Ягідному померли 10 старих мешканців. Серед них був і чоловік Марії, його серце зупинилося 9 березня.

Марія Музика народилася в Ріпкинському районі на Чернігівщині. У Ягідному працювала на фермі, потім робітницею у полі. Згодом вона здобула освіту вчительки молодших класів. Стала вихователькою дитсадка. З часом очолила його. Марія жила активно: організовувала свята в садочку, вдома доглядала господарство, виховувала дітей.

«Мама любила вечорами збиратися з сусідками на лавочках і обговорювати новини. Це був такий особистий час для жінок, коли всі справи зроблені. Також ми часто ходили в кіно до сільського клубу – наряджалися, як на свято. Іноді їздили на екскурсії всім селом. Мама дуже любила ці поїздки», – каже дочка Тетяна.

На пенсії головною втіхою Марії стали онуки та праця на городі. Але здоров’я погіршувалося. У серпні 2021 року Марія перенесла інсульт, ходила з палицею. Також мала хвороби серця та слабкий зір.

Перед повномасштабною війною родина встигла придбати ліків, аби пережити ті страшні часи. Але не судилося…

Марію привезли у шкільний підвал на садовій тачці. Коли 9 березня помер її чоловік Дмитро, з яким прожили понад 50 років, Марія навіть не могла виразити свою тугу, попрощатися. Вона просто тихенько плакала, сидячи на лавці в підвалі, коли тіло Дмитра забирали.

«У мами в підвалі дуже набрякли ноги. Вона такі муки терпіла… Але не жалілася. Одного дня вона похилила голову і каже: «Потримай мене, я посплю». І так заснула навіки», – розповідає Тетяна.
У Марії Музики залишилися двоє дітей і троє онуків.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button