Війна

Вбиті росією: бабуся загинула під час евакуації з села

Марії Зенченко було 72 роки. Вона загинула 13 березня 2022-го під час евакуації зі села Количівка на Чернігівщині. Марія з 24-річним онуком Феодосієм їхали у волонтерському мікроавтобусі, який розстріляли російські військові.

Онук отримав багато поранень, зокрема – очей. Він нічого не бачив, проте йому вдалося додзвонитися до своєї матері, яка виїхала з Количівки за кілька днів до того. Через постійні обстріли до місця трагедії не могли дістатися ані «швидка», ані українські військові. Останні поїхали на пошуки вранці наступного дня.

О 12.00 рідним повідомили, що Феодосія знайшли і доставили в лікарню. Тіло Марії забрали тільки після звільнення Чернігівщини на початку квітня 2022 року.

Марія Зенченко була родом із Вінничини. Після школи приїхала до Чернігова працювати на камвольно-суконному комбінаті. Там познайомилася з майбутнім чоловіком. Вийшла заміж, народила дітей. Сім’я переїхала до Количівки, що за 10 кілометрів від Чернігова. Звідти Марія їздила на роботу. Потім поралася по господарству, доглядала дітей. Любила вирощувати квіти, на її городі їх було чимало. Раділа онукам, які зростали на очах, адже мешкали по-сусідству.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вбиті росією: бабуся померла у шкільному підвалі села Ягідне

Після початку повномасштабної війни, коли російські війська почали обстрілювати Количівку, першими виїхали звідти її донька Наталія Біла та онучки. Марія і Феодосій вирішили залишитися.

Однак обстріли ставали дедалі нестерпнішими. Наталія знайшла волонтерів із селища Варва, які погодилися вивезли її маму та сина.

«Мама в мене трудівничка була. Працювала, старалася. Вона у мене найкраща – завжди добра, усміхнена, не сварлива… Мені дуже її не вистачає. Ми чекали маму з Феодосиком на заході України. А тут така трагедія… Це були жахливі години, я розуміла, що вже втратила маму. Було страшно, що син також не виживе. Тоді ж вночі мороз був. Феодосик повзав, щоб не замерзнути, грівся біля палаючого буса… Розказував потім, що зранку підходили корівки, нюхали його. А мама та інші люди лежали мертві…», – розповіла Наталія Біла.

Марію Зенченко поховали на кладовищі в Количівці. У неї залишилися двоє дітей та четверо онуків.

Джерело: Меморіал: вбиті росією

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button