Війна

Вбиті росією: спалили у власному будинку

57-річний Ігор Зуйок з родиною мешкав в селі Іванівка. Працював охоронцем в обленерго у Чернігові. 5 березня 2022 року російські війська окупували село, а 10 березня, за загадкових обставин, спалили Ігоря Зуйка у власному домі — ймовірно тому, що він передавав їх позиції українським військовим.

Колись Ігор служив в Афганістані, був у складі автороти. Після війни, одружився. З дружиною виховували двох дітей. Рідні пригадують, що про свій бойовий досвіт Ігор майже ніколи не говорив.

З початку окупації Ігор перевіз сім’ю до будинку батьків дружини, бо вдома залишатися було вже небезпечно. А сам захотів повернутися, щоб наглядати за господарством. Тоді дружина бачила свого чоловіка живим востаннє.

10 березня о 6-й ранку односельці сповістили, що їх будинок згорів до тла.

Дружина Ольга пригадує, коли прибігла до свого знищеного подвір’я, відразу зрозуміла, що чоловіка більше немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підвищений вміст забруднюючих речовин: екологи перевірили річку на Чернігівщині

«Дім був спалений напередодні. Син бігав, шукав тата… Але я розуміла, що мого Ігоря немає, тому що він прийшов би, прибіг би, якби вижив. Поряд ще стояв російський солдат, каже: «К вам прилетел снаряд. Ваши же обстреляли»

Попри шок, жінка вже тоді зрозуміла, що вирви від снаряду ніде не було, лише згарище. Вона розпитувала в окупанта, що насправді сталось із чоловіком. Однак, отримали лише байдужу відмовку, що, начебто, чоловік не встиг вискочити з будинку під час обстрілу. Потім жінку із сином прогнали. Ані пошукати чоловіка, ані розібрати завали не дозволили. Єдине, що змогли забрати з дому кота і собаку.

За десять днів її син із зятем та племінником зважились піти шукати останки Ігоря. Обгорілі частини тіла чоловіка були розкидані на руїнах однієї з кімнат. Дружина Ігоря пригадує страшні реалії того часу, останки чоловіка принесли у валізі з-під баяна, у тій валізці його і поховали у садку батьківської хати.

Вже після того, як до села зайшли українські війська, жінка змогла перепоховати чоловіка на кладовищі. Тоді ж почала з’ясовувати, що сталося у день його смерті. Сусіди розповідали, що бачили, як два окупанти заводили Ігоря під дулом автомата в будинок, а потім дім підпалили. За однією з версій, росіяни відкрили в будинку газ та кинули всередину гранату. Ймовірно, Ігоря на момент підпалу вже застрелили – в кімнаті, де були його останки, знайшли кілька автоматних гільз.

Інші розповідали, що російські солдати вбили чоловіка через те, що здавав їхні позиції українським військовим.  

Як саме загинув її чоловік дружина Ольга достеменно не знає. Свідків майже немає, адже з початку окупації російські війська почали відселяти людей із сусідніх будинків. Про можливу участь чоловіка у спротиві окупантам жінці теж невідомо – Ігор не розповідав їй про це. Після окупації жінка мріє відбудувати будинок в пам’ять про свого чоловіка.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button