Війна

Війна і люди: як пристосовується до життя під обстрілами прикордоння Чернігівщини

«Найважче нині для жителів прикордоння – чекати. Бо не знаєш, що буде через хвилину. Чи прилетить на голову снаряд, чи десь поруч впаде міна. Постійно чогось чекаєш і ловиш себе не думці, що звикаєш до цього страшного чекання. Живеш далі», так описує нинішню ситуацію на крайній півночі Чернігівщини староста села Тур’я Олександр Артюшенко.

Попри щоденні обстріли прикордонних населених пунктів, люди продовжують тут жити і працювати: медики лікують, аграрії в міру можливості обробляють поля, потроху оговтуються підприємці, займаються благоустроєм комунальники.

Прикордоння пристосовується до війни.

Звичайно, життя тут змінилося для всіх – війна надиктувала свої правила гри.

«До вторгнення життя було спокійне і звичне. А після – все змінилося. Весь період окупації я перебувала в Клюсах, працювала у лікарні. Вже більше року область звільнена, але обстріли продовжуються. Буває, що і до нас у село прилітає. Із будинків, поблизу яких сталися прильоти, люди виїхали. А ми як обстріли, то по погребах ховаємося. Населення поменшало. Виїжджають. Мене люди не відпускають, адже нікому їх буде лікувати, якщо я поїду», — розповідає завідуюча фельдшерським пунктом села Клюси Наталія Чернявська.

17 червня 2023 року (близько 05.30) росіяни обстріляли село Клюси Сновської громади. В результаті обстрілу сталася пожежа житлових будинків.
Фото – голова Корюківської районної військової адміністрації Іван Ващенко

Селяни чітко усвідомлюють небезпеку подальшого перебування в населеному пункті, але страху перед російськими терористами тут вже немає. Навіть коли докучають хвороби, все рівно покладаються на сили місцевого медика.

«Взагалі звикаємо до всього і пристосовуємося. Працюємо, хоча в наших умовах медичне обслуговування назвати повноцінним важко. Але хвороби і біль у людей ніхто не відміняв, звертаюся з тиском, шлунковими хворобами, головними болями. В окупації з медикаментами було сутужно, нині трохи краще, але через відсутність транспортного сполучення як такого є проблеми», – зазначає Наталія Чернявська.

Не бояться ворогів і в іншому населеному пункті крайньої півночі (з міркувань безпеки назви села не вказуємо). Тут функціонує притулок для людей похилого віку. Ці незламні люди категорично відмовилися евакуйовуватися, мовляв, тут наш дім – і нікуди вже звідси ми не поїдемо. Підопічні і колектив геріатричного пансіонату пережили разом найскрутніші часи і стали єдиною родиною.

Вихованці пансіонату

«Хіба людей покинеш? Нам підбадьорювати, доглядати, годувати, мити й переодягати підопічних треба. Страх звісно був, але то раніше, особливо боялися, як колони техніки їхали. Ми збиралися на роботі і боялися, а роботу робили. Ми їсти на грубі варимо – на дровах. Нам не страшно, якщо відключають світло чи газ. Підтримували своїх підопічних морально, а вони нас. Нині працюємо нормально, люди від евакуації відмовилися, хоча усім нашим підопічним пропонували виїхати. Зараз у нас 19 підопічних. Дровами ми забезпечені і котел у нас є, який на дровах працює, то можна користуватися, коли газ відключають. До обстрілів звикли. Як близько вони – то страшніше, як далі, то не так страшно», — розповідає керівниця відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання Наталія Камишна.

Наталія Камишна

Звичайно, війна вплинула і на освітній процес. Навчання на прикордонні проходить в дистанційному режимі. А труднощі, які виникли на початку, вже вирішили.

«Весь навчальний рік у нас пройшов дистанційно. Нам управління освіти допомогло – багатьом дітям роздали планшети, ноутбуки. У другому семестрі і до кінця навчального року вже всі наші діти були на зв’язку. І ситуація із відключенням світла устаткувалася. Тому проблем не було ніяких – діти звикли, уроки за розкладом. Укриття у школі обладнане, школа нова, підвальне приміщення дуже велике. Там у нас медична кімната є і ліжка. Дай Бог, щоб це все нам не знадобилося. Лавки й парти позаносили, дошка у підвалі є, вай-фай є. До речі, працівники школи самі лавки поробили. І всі поприносили доріжки, звичайні половики, килимки і позастилали їх. Укриття вже обладнали у відповідності до всіх вимог. Воно у нас відкрите постійно — і вдень, і вночі», — розповідає директор Тур’янської гімназії Людмила Железняк.

Не оминула війна і аграрну сферу. Через мобілізацію, замінування і обстріли, площі засіяних земель суттєво зменшилися. Негативним чинником стали також ціни на пальне і добрива.

«Нині є проблемою, що багатьох працівників забрали в армію. І економічна ситуація нехороша. Ціни на паливо, мінеральні добрива, посівний матеріал і запчастини для техніки – надвисокі. А ціна на зерно навпаки – дуже мала. У першу нашу посівну після окупації ми купували дизельне пальне аж по 74 гривні за літр, тобто втричі дорожче від нормальної ціни. Мінеральні добрива – по 20 тисяч за тонну, що теж у три рази дорожче. А ціна на продукцію втричі знизилася. Ми зазвичай сіяли кукурудзу, а торік не сіяли, бо вона потребує більше азотних добрив, які дуже дорогі. Тож сіяли соняшник, думали буде врожай і ціна на нього. Втім урожай соняшника був слабкий через надмірні опади у вересні. Зібрали неякісний і малий урожай. А цьогоріч також сіємо соняшник із сподіваннями, що буде краще. Всі площі (1300 га землі) засіваємо – сою, соняшник, просо і гречку», — розповідає аграрій з прикордоння Сергій Михно.

Та попри надскладну економічну ситуацію і напружену безпекову обстановку, чоловік вірить в кращий сценарій, мовляв, все буде Україна.

«Віримо в нашу перемогу. Ми ж тут землю обробляємо, вкладаємо великі кошти не для того, щоб хтось прийшов і нам завадив зібрати врожай», — на оптимістичній ноті завершує розмову Сергій Михно.

Непроста ситуація з обробітком землі і в пересічних сільських господарствах.

«Люди городи посадили, худобу порають, бо надія тільки на городи. Щоправда, картоплі і посівів менше. Але хлопців, які мають техніку й завжди обробляли городи, позабирали в армію. Трактори стоять, а хлопців нема, бо воюють», — зазначає Наталія Камишна.

Окрема історія – це долі людей, які через обстріли змушені були тікати з рідної домівки. Станом на травень 2023 року в Чернігівській області на обліку перебувало 7400 внутрішньо-переміщених осіб. Статус ВПО дає можливість цим людям отримати бодай якусь фінансову підтримку.

«У прикордонних територіях роботи немає взагалі. Мають місце тимчасові заробітки. Держава і міжнародні організації допомагають гуманітарною допомогою, виплати для переселенців по 2 тисячі люди отримують, хто оформився. Пенсіонери отримують пенсії. Так і виживаємо», — зазначає староста Тур’ї Олександр Артюшенко.

Життя всіх цих людей вже ніколи не буде простим. Непросто нині медикам, вчителям, інженерам, підприємцям, аграріям і всім тим, хто тримає економічний тил прикордоння. Але очевидним є і той факт, що ці люди пристосовуються до війни і живуть далі – з непохитною вірою в Перемогу.

“Матеріал написаний за підтримки ГО “Інститут масової інформації, що реалізує проєкт “Підтримка активних громадян під тиском в Україні” за фінансової підтримки Європейського Союзу”

Ще статті по темі

Back to top button