Війна

Війна і мрії: як змінилися плани чернігівської молоді

Кожен із нас жив своїм розміреним життям: про щось мріяв, працював, навчався, кохав, планував щасливе майбутнє. Але війна змінила все і всіх. Змінилися пріоритети, думки, цінності. Особливо непросто у цьому аспекті далі жити молоді.

Про зміну світогляду через війну, трансформацію думок і віру в світле майбутнє – вустами чернігівської молоді.

Іван Жаров – ліцеїст Чернігівського обласного наукового ліцею.

«Війна стала різким каталізатором, котрий змінив направлення мого життя кардинально. У мене залишилась звичка жити одним днем. Це допомагає жити яскраво, брати все, що тільки є. Я не можу планувати щось далі наступного дня, мені це морально складно, я не розумію цього. В якомусь сенсі можна сказати, що я боюсь майбутнього, тому що під час обстрілів ти сидиш думаєш, що завтра буде. Про це думати небезпечно. Встав, нарубав дров, поїв і пішов».

Утім, на думку Івана Жарова, нинішні буремні часи містять певним чином і позитивний елемент.

«Війна – це, звісно, погано але, інколи стресові ситуації допомагають людині розібратися не тільки в світогляді та оточенні, а і в самому собі».

Костянтин Василенко – студент Національного університету «Чернігівська Політехніка».

«Повномасштабний наступ, звичайно, торкнувся кожного. І я не став виключенням. До війни я мав бажання вивчитись, заробити грошей та переїхати зі своєю дівчиною за кордон. Але не все пішло так гладко. Почалася війна і мої плани та мрії довелося відкласти на невизначений термін. Сьогодні я не маю таких планів та й, відерто кажучи, більше не мрію. Але дещо війна змінила і в кращу сторону: до війни я працював в супермаркеті і мене все влаштовувало. Але через війну я втратив минуле місце роботи і минулого літа знайшов набагато цікавішу і більш оплачувану роботу».

Поліна Шерстюк – ліцеїстка Чернігівського обласного наукового ліцею.

«Війна звісно вплинула на деякі мої плани та мрії. Наприклад, я, як і багато учнів 9-го класу, на той час, дуже хотіла відсвяткувати випускний та розлучення з однокласниками, що стали дуже важливою частиною мого життя за всі роки навчання. Проте на довгострокові плани початок повномасштабного вторгнення майже не вплинув. Я змінила вибір професії, але це не пов’язано з війною.Також я планувала складати міжнародні іспити, щоб підтвердити свій рівень англійської, але потім почалася війна»

Підготував Дмитро Бут

Ще статті по темі

Back to top button