ВійнаКультура (Вiдео)

Я не міг сидіти на місці: заслужений артист України Олексій Биш розповів, як пережив бойові дії в Чернігові (Відео)

Реалії воєнного стану в Україні різко змінюють повсякденну діяльність усіх закладів, зокрема, це стосується і культури. Театральне життя Чернігова зазнало великих змін ще у період коронавірусу, а війна кинула ще один виклик акторам. Олексій Биш – заслужений артист України та відомий чернігівський актор, раніше в театральний сезон виходив на сцену понад 100 разів. Але останні роки змінили життя не тільки самого артиста, а й усього молодіжного театру.

«Для мене особисто і для Молодіжного театру все несподівано сталося ще у 2018 році. Коли пішов із життя наш художній керівник Геннадій Сергійович Касьянов. Ми втратили батька, засновника театру. Потім цей ковід, потім ця клята війна. І треба робити все для нашої Перемоги і ми намагаємося це робити»,- Олексій Биш, заслужений артист України, відомий чернігівський актор.

Війна розділила артистів на кілька фронтів – перша половина активно долучилася до військового.

«З перших днів до територіальної оборони пішов Валентин Макар – один із засновників нашого театру.

Колишній наш актор Володимир Сорай, який буквально нещодавно пішов з нашого театру. Він зараз у Слов’янську. Наш освітлювач та електрик Олександр Захарчук теж у лавах ЗСУ. Або наш звукооператор В’ячеслав Шевцов теж воює. Актор Борис Седякін, він із ДСНС, теж у лавах ЗСУ і теж зараз воює»,- Олексій Биш, заслужений артист України, відомий чернігівський актор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вистави між виттям сирен: як Чернігівський драматичний театр працює в умовах війни (Відео)

Інша половина розпочала активну волонтерську роботу та допомагала військовим. Олексій Биш теж залишився в місті, разом із колегами вони підтримували одне одного та інших містян. Тож сам і пережив усі страхіття, що відбувалися в Чернігові.

«Я не міг сидіти на місці. Весь час щось робив, там допоможу, потім в інше місце. Десь з сусідами туалет зробимо, потім допомагали нашим військовим. Передавали тканину, аби вони чистили дуло танків. І їжу збирали, все це було. Але не забуду ніколи страшну подію біля мого дому – хлібна черга. Якраз вийшов по воду і побачив тіла людей. І коли ти хочеш чимось допомогти, але чекаєш другого прильоту – це страшно»,- Олексій Биш, заслужений артист України, відомий чернігівський актор.

Несподівано в ті часи до Олексія звернулися з Кременчуцького Троїцького театру і повідомили, що театр із Німеччини хоче направити допомогу. Оскільки дістатися вантажівками до Чернігова було вкрай складно, бо мости вже були зруйновані, вони відправили грошову допомогу.

«Ну а тут світла немає, банкомати не працюють, а сума дуже велика. І ваш покірний слуга відстояв усі черги, знайшов ці гроші. Ми порадилися з колегою Любою Веселовою і вирішили, що ця допомога для всіх, не тільки для акторів, а для кожного працівника театру – від двірника до заслуженого артиста»,- Олексій Биш, заслужений артист України, відомий чернігівський актор.

Тоді він особисто пішки дістався до кожного співробітника та передав кошти. Тепер, коли активні бойові дії на Чернігівщині припинилися, актор щодня переживає за долю свого рідного міста Нікополь.

«Я пишаюся тим, що я живу в Україні і що я – українець. І що зараз стійко стоїть моє рідне місто козацьке – Нікополь. Де Хмельницький отримав булаву, це Микитин ріг, Микитинська січ. Якраз навпроти Енергодара, нашого українського міста, яке повернеться в наші кордони, воно і є в наших кордонах, але там ховаються підступні колаборанти та вороги на наших вулицях. Хай їдуть краще спокійно будь-куди і більше не повертаються»,- Олексій Биш, заслужений артист України, відомий чернігівський актор.

Зараз, артист каже, головне – це віра в нашу державу.

«Віра в Україну повинна бути, бо є велика держава Україна, яка існує з часів Русі, стояла і стоїть»,- Олексій Биш, заслужений артист України, відомий чернігівський актор.

Наостанок Олексій Биш зазначив: головне – берегти в собі світло та любов, робити, як велить совість, і працювати на благо людей та країни за будь-яких обставин, а так ми неодмінно переможемо будь-якого ворога!

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button