Суспільство (відео)

Вистави між виттям сирен: як Чернігівський драматичний театр працює в умовах війни (Відео)

У всі часи театр був рупором правди, своєрідним майданчиком для діалогу, вільним простором, який не був обмежений і мав право показувати обпікаючу реальність. Сьогодні театр своєї функції не змінив: він – про події, які переживають люди, про емоції.

Та змінилися умови, в яких тепер театри працюють. Так, свій 97-й театральний сезон Чернігівський драматичний театр проживає під виття сирен.

«Під час гострої фази ми думали, що цього більше ніколи не буде. І коли намагалися робити якісь проєкти самостійні – казочки, читки – і до нас приходили глядачі, як на психотерапію, ми сиділи в залі з відчуттям, навіть сльози були на очах у старшого покоління, бо ми розуміли, що цього може і не бути більше взагалі»,- Наталія Максименко, заслужена артистка України, актриса Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Шевченка.

Та театр повернувся. Він хоробро вистояв активну фазу і зміг із новими силами розпочати театральний сезон, аби його талановита трупа знову дарувала емоції глядачам. Утім, колишнім після всього пережитого цей величний красень уже не буде ніколи – він вчиться жити по-новому.

«Відчуття були непрості, дивні. Тому що я все казав… стоячи на сцені, грати про філософію, про Бучу, про любов, не важливо, про що грати, людям, які пережили страшні події, значно складніше, ніж просто глядачу, який живе звичайне життя.

Будемо вчитися по новому грати і працювати»,- Євген Бондар, актор Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Шевченка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Академія української музики»: в Чернігові представили проєкт для популяризації вітчизняних композиторів (Відео)

Оновлюють театрали і свій репертуар. Актуальні теми сьогодення – те, що хоче бачити глядач. І театральна родина готова йому це дати.

«27 жовтня ми очікуємо в цій залі на глядача, на прем’єру вистави ВПО, яку написала сучасна драматургиня Ірина Феофанова.

Це молода людина з Ірпеня, яка на початку війни виїхала в Яремче і там написала цю п’єсу»,- Андрій Бакіров, заслужений артист України, художній керівник Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Шевченка. 

Зараз трупа активно продовжує готуватись до прем’єри, аби зовсім скоро зустрітися зі своїм глядачем і подарувати йому віру. У військових, у країну, у Перемогу.

«Театр має давати людям насамперед віру, потім обов’язково відчуття добра й усвідомлення того, що ми разом. Разом ми – сила»,- Андрій Бакіров, заслужений артист України, художній керівник Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Шевченка.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button