Війна

Як обладнати укриття в багатоповерхівці: приклад чернігівського будинку (Фото)

Як обладнати укриття в багатоповерхівці: хто відповідальний і які найнеобхідніші речі мають бути у сховищі? Про це розповідають керівник ЖЕК-10 м. Чернігова Ігор Лущай та старша одного з будинків по вулиці Бєлова пані Галина.

Найголовніше

Головним в облаштуванні укриттів для тимчасового перебування має бути ініціативність самих мешканців будинку, тобто самоорганізація жильців. Так вважає керівник комунального підприємства ЖЕК-10 Чернігівської міської ради Ігор Лущай.

— Наведу конкретний приклад. Ще влітку ми оголосили старшим будинків визначитися з потребами в генераторах, лавах, туалетах для укриття в їхніх будинках. Місто закуповувало ці речі для облаштування місць тимчасового перебування та мало знати потреби людей. Важко знайти і старших будинків чи активних людей, готових узятися за справу, – говорить керівник.

Нам усім давно пора зрозуміти, що ЖЕК – це не нянька, а підприємство, яке обслуговує наше житло. А також – передаточна ланка міської влади та громади багатоповерхового будинку.

— ЖЕК як організація з обслуговування має прописані в договорі конкретні платні послуги. А облаштуванням укриттів займаються активні жильці. Звісно, ми допомагаємо, але не виконуємо всі роботи за самих мешканців. Є приклади співпраці, – додає Ігор Лущай.

Секрет хорошого укриття

Прикладом ініціативності та самоорганізації стала одна з 5-поверхівок на вулиці Бєлова. За справу взялися мешканці одного з під’їздів: чоловік – старший будинку й одна з жінок, яка допомагає вирішувати потреби громади будинку й організовувати людей.

Галина, так звуть співрозмовницю, розповідає, як улітку перед приходом бригади двірників ЖЕКу активні жильці очистили від сміття підвальне приміщення, в якому розташовувалося укриття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Околиця Новгород-Сіверського району опинилася під ворожим вогнем

— ЖЕК нам допоміг вивезти непотріб, зробив двері в укриття. Передав від міста генератор, біотуалет, лави. На підході – ємності для води.

До речі, жильці самі закупили хімікати для свого «підземного» біотуалету. Цими ж вихідними вони зібралися, викопали в дворі яму для туалету та поставили запасний – на випадок «блекауту», тобто тривалого відключення електроенергії. Раптом не буде подаватися вода в 5-поверхівку.

— Ми готуємося до найгіршого, – пояснює Галина, – але дай, Боже, сили нашим ЗСУ, щоби цього не трапилося й Україна перемогла. І це станеться, коли кожен на своєму місці буде все можливе робити для Перемоги.

Галина розповідає, ще треба ще укомплектувати медичні аптечки. Їх обіцяють доставити зарубіжні волонтери.

— Не треба чекати, треба покладатися на власні сили. Гуртуватися сусідам. А якщо буде допомога з інших міст чи Європи, це буде приємний сюрприз.

Для довідки: Чернігів придбав за кошти міського бюджету та передав для укриттів міста у багатоповерхівки загалом 770 генераторів, 637 біотуалетів і 7000 лавок.

1 липня цього року виконавчий комітет Чернігівської міської ради погодив Програму удосконалення мережі найпростіших укриттів на 2022-2023 роки, що передбачає придбання для кожного укриття в багатоповерхівках генератора, лавок, біотуалетів.

Аби отримати генератор, лавки чи біотуалет, представнику будинку треба звернутися із відповідною заявою до управляючої компанії, тобто до ЖЕКу.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: газета «Деснянська правда»

Ще статті по темі

Back to top button