ВійнаВійна (Відео)

Єліне у вогні: як живе прикордонне село на Чернігівщині (Відео)

Прикордоння Чернігівщини, село Єліне. Тихий населений пункт, що до війни, жив своїм спокійним, розміреним життям, сьогодні у вогні. Багаторазові обстріли перетворили його на пустку. Будинки, що раніше були чиїмось затишним сімейним гніздечком  – сьогодні порожні.

«Почастішали обстріли цього села. За останній місяць двічі обстріляли. Позавчора також обстріляли і, на жаль, згоріло два будинки. Дві будівлі – житлові та дві нежитлові споруди, це два сараї», — Олександр Артюшенко – староста Турянського старостинського округу.

Вперше рашисти обстріляли Єліне 2 січня 2023 року. Тоді обійшлося без жертв та руйнувань. 1 лютого 2023 року, окупанти повторили обстріл мирного населеного пункту. Четверо людей загинули, один чоловік був травмований. 26 лютого 2023 вороги вкотре понівечили село. Внаслідок мінометного обстрілу, трапилась пожежа. Згоріло 4 будівлі. Людей в них не було – місцеві евакуювались раніше

«Дуже багато людей виїхало. Скажімо, станом на 01.01. 2023 в Єліне було 150 людей, фактично проживаючих. Зараз залишилося 17. Наразі в селі залишилось 17 людей. Спілкуюся з людьми, не хочуть виїжджати. Сказали, що будуть до останнього», — Олександр Артюшенко – староста Турянського старостинського округу.

Місцеві, що прийняли рішення не покидати рідну домівку, зараз перебувають в надскладних умовах. Село піддається обстрілам, багато людей виїхало, немає сталого доступу до продовольства. І хоч ситуація складна, знайшлись ті, хто приймає та розуміє рішення залишитись і допомагає усім, чим може.

«Місцевий підприємець, який родом з Єліне, по хлібним дням привозить як хліб, так і продукти. Він їх питає про потреби, бере список і привозить. Я приїжджаю в Єліне раз в тиждень, а коли потрібно – більше. Якщо люди щось забажають, то ми доставимо їм це. Нікого не залишимо в біді», — Олександр Артюшенко – староста Турянського старостинського округу.

І хоч місцеві живуть зі щоденним страхом та під постійними канонадами ворожої зброї, попри надокучливе сусідство, готуються до весни та початку городніх робіт.

«По Турї люди трохи готуються до посівних люди, а в Єліне не знають чи можуть вони засівати ці городи чи не можуть. Бо постійні вибухи, прильоти, нерозірвані снаряди, які зайшли в землю і що воно – ніхто не знає. Дуже небезпечно проводити весняні роботи. Люди бояться», — Олександр Артюшенко – староста Турянського старостинського округу.

Страх місцевих сильний, адже вони сам на сам з ворогом, який нищить їх домівку. Утім, не зважаючи на всі складнощі, вони точно знають, що обов’язково буде Перемога. І буде щасливе, мирне життя в рідному селі.  

«В перемогу вони вірять на 100%. Люди хочуть повернутися додому. Вони хочуть, чекають повернення в Єліне. Їм дуже важко і складно усвідомлювати, що в свій час, у другу світову війну, село було спалене і зараз село горить. У прямому сенсі цього слова. Але люди хочуть повернутися назад. Чекають перемоги, чекають, що повернуться назад і будуть жити краще, ніж це було до війни», — Олександр Артюшенко – староста Турянського старостинського округу.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button