Війна

Заміноване прикордоння: у Сновській громаді провели роз’яснення

Представники військової частини, яка безпосередньо займається розмінуванням територій, і Чернігівської обласної організації Товариства Червоного Хреста України провели зустріч зі старостами Сновської громади та керівниками структурних підрозділів міської ради про правила безпеки та поводження на територіях, які є небезпечними у плані мінування.

Присутні прослухали лекцію про загрози та небезпеки від вибухонебезпечних предметів і про правила поведінки в разі виявлення таких на місцевості.

Сапери наголосили, що прикордонна 3-кілометрова смуга повністю мінується військовими, а також проводиться мінування окремих доріг і мостів у 20-кілометровій зоні від кордону. Заміновані території позначаються спеціальними табличками, які не можна ігнорувати і не можна чіпати! Цю важливу інформацію військові просили донести до кожного жителя громади, особливо чоловіків і дітей.

Вони розповіли, що уявлення людей про відносну безпеку певних видів вибухонебезпечних пристроїв є хибними. Існують міни протипіхотні, протитранспортні та мінометні, артилерійські снаряди, авіаційні бомби, касетні боєприпаси, ручні гранати, підривники та запали тощо. Розліт уламків від них, які можуть як покалічити, так і вбити людину, різної дальності – від 25-30 до 150 метрів. Хибним у людей є уявлення, що протитранспортна міна не вибухне, якщо на неї наступить людина. Те саме і з гранатами — побутує думка, що якщо кільце не висмикнути, то боєприпас безпечний. Ні, не завжди так.

Окрім того, навіть ті території, які вважаються попередньо розмінованими, ще можуть нести в собі небезпеку, бо не завжди вдається виявити всі вибухонебезпечні предмети за один раз. При мінуванні мінери зазвичай поряд із мінами ставлять міни-пастки. Небезпечними є і місця, де приземлився будь який снаряд, навіть якщо він і вибухнув.

Навіть рятувальникам і саперам не завжди вдається здійснювати свою небезпечну місію без травм і жертв. Що казати про цивільну людину?

Військові та МНСники роздали старостам плакати, які сповіщають про небезпеку замінованих територій і про те, що розмінувати її можуть лише сапери!

Нагадали, що міни можуть бути замаскованими під різні предмети – іграшки, книжки, пачку цигарок чи коробку цукерок. Про це треба розповідати дітям і наголошувати, щоб вони не брали до рук предмети, які знайшли на вулиці. Вибухівка може бути закладена у вікні, в підлозі, закріплена на дереві. Тож особливо небезпечно зараз перебувати у лісах.

 

Представники Червоного Хреста розповіли про безпечну поведінку в умовах війни та нагадали про алгоритм дій у разі, якщо ви помітили підозрілий предмет і є імовірність, що це міна. Головне – у жодному разі не чіпати підозрілий предмет, повідомити за номером «101» чи «102», намагатися відійти назад по своїх слідах і позначити небезпечне місце до приходу рятувальників.

Медики зауважили, що у прикордонній зоні в нинішній час кожному варто мати в аптечці джгут чи турнікет для зупинки крові та стерильні перев’язувальні пакети. Також необхідно пройти навчання  з тактичної медицини – нехай вам знання ніколи не знадобляться на практиці, але краще вміти рятувати життя людині.

Бережіть себе і не наражайте себе зайвий раз на небезпеку! Перш ніж іти до лісу, подумайте, чи варте ваше життя кошика грибів.

На заході перед присутніми виступив представник служби надзвичайних ситуацій і нагадав про небезпеку спалювання сухої рослинності, зокрема про особливу небезпеку в прикордонних районах громади, де відбувається мінування територій.

Ще статті по темі

Back to top button