Війна

Жахи окупації села Льгів

Село Льгів знаходиться в Чернігівській області, приблизно за 50 км від кордону з Білоруссю. В лютому-березні 2022 року населений пункт перебував у частковій окупації. Саме з Білорусі на територію України зайшли російські війська. За словами місцевих жителів, до населеного пункту приїхало близько тисячі солдатів. Вони ставили техніку під будинками і обстрілювали Чернігів. Накопали окопів по всьому селу. 

Відразу пограбували місцевий магазин та розташувалися поблизу лісу, в карʼєрі. Російські військові жили в цивільних будинках, були й такі випадки, коли господарів виганяли, навіть з дітьми.

Місцевих жителів затримували та постійно перевіряли. Чоловікам росіяни не дозволяли виходити за межі двору, тільки жінкам та дітям. Сказали, що якщо побачать когось двічі на вулиці – розстріляють. Могли зупинити, поставити на коліна та допитувати чи обшукувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дві громади Чернігівщини опинилися під ворожим вогнем

Один з місцевих жителів проходив строкову службу в ЗСУ. Демобілізувався за пів року до повномасштабного вторгнення, але не воював ніколи на Сході. Чоловіка посеред ночі вивели на вулицю, били, знущалися, намагалися дізнатися інформацію. Росіяни залишили його зв’язаним на вулиці, де він провів чотири доби. Першу ніч ночував навіть без верхнього одягу. Але згодом відпустили.

Через свавілля російських військових потерпала вся родина. Згодом командира, Руслана Кулієва з Магнітогорська, який вчиняв воєнні злочини, вдалося ідентифікувати журналістам. Також його підлеглого Андрія Чудіна, котрий бив чоловіка. 2 листопада Новозаводський районний суд Чернігова заочно засудив цих двох російських військовослужбовців, звинувачених у знущаннях над мешканцями окупованого села.

Стріляли по цивільних автомобілях. В машині, обвішаній білими прапорами, з Кувечичів до Чернігова їхало подружжя. Чоловік потребував гемодіалізу, тому родина намагалася дістатися лікарні. Російські військові обстріляли їх машину РСЗВ “Ураган”.Унаслідок обстрілу автомобіль згорів, чоловік загинув. Жінка отримала поранення. Російські військові поклали її в БТР та повезли до села Льгів, яке на той час вже тиждень перебувало під їх окупацією. Місцева ветеринарка та перукарка витягли кулю, робили перев’язки, врятували поранену жінку. 

Під час окупації електрики, газу та води в селі не було. Місцеві готували їжу в печі, в казанках або на вулиці. Зв’язку теж не було. В селі потрощені та спалені хати, автомобілі.

Перед тим як поїхати геть, російські військові обкрадали будинки й забирали все, що знаходили цінне та брали навіть домашню худобу чи птицю. Вранці 1 квітня 2022 року російські війська покинули село.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Освітній дім прав людини в Чернігові

Ще статті по темі

Back to top button