Війна

Житель Чернігівщини повернувся з Польщі, аби стати на захист Батьківщини (Відео)

«Тату, нас обстрілюють», – ця доньчина фраза змусила прикордонника Андрія повернутися з Польщі та стати на захист України.

У боях прикордонник Андрій на псевдо «Туз» проявив лідерські якості та очолив групу бійців Держприкордонслужби на позиціях під Авдіївкою.

До повномасштабної війни чоловік був у Польщі, а з військового досвіду мав за плечима лише строкову службу. На початку 22-го Андрій був на заробітках. І коли рашисти почали обстрілювати Україну, дзвінок переляканої доньки спонукав його як тата і громадянина повернутися та стати на захист дитини і Батьківщини. «Ти їдеш на війну?» – запитав українця роботодавець Андріан. Поляк без вагань відпустив свого робітника та запевнив, що буде підтримувати його.

Уже з весни 2022 року Андрій у складі зведеного прикордонного загону стримував окупантів на Лисичанському напрямку. Тоді, каже, було значно важче ніж під Авдіївкою, де ще з часів АТО облаштовані потужні лінії оборони. В районі Лисичанська доводилося стримувати ворога на необлаштованих позиціях, вкопуватися на 40-60-80 сантиметрів, як дозволяв час. І все це під постійними обстрілами, коли ворог гатив безжально та ще не задавався запитанням: «гдє боєпріпаси?».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: рашисти обстріляли два прикордонні села Чернігівщини

Підрозділ, у складі якого «Туз» висунувся на позиції під Авдіївкою, сформувався взимку 2023 року. Андрію доручили очолити зміну, яка на ротаційній основі утримувала визначені бойові позиції. Кістяк підрозділу – хлопці з Чернігівщини. «Їхня мотивація – так само, як вони відбили Чернігів, визволити і східну Україну», – наголошує «Туз».

Прикордонник розповідає, що під Авдіївкою доводилося стримувати різних ворогів: одні підготовлені й екіпіровані, інші – одноразові. Останні зустрічалися значно частіше, їм навіть рацій не давали, щоб викликати підмогу чи запросити евакуацію, рашисти навіть не намагалися забирати їхні тіла.

Сьогоднішню війну прикордонник називає війною дронів. Розповідає, що ворожі безпілотники залітають кожні 20-40 хвилин. Дрони-камікадзе супроводжують коптери-розвідники або ті, що роблять скиди. Зазначає про випадки, коли одні БПЛА стежать за іншими, щоб вирахувати розташування операторів. На його позиції ворог кілька разів скидав із дронів міни-пастки, так звані «відьми». Але прикордонники вчасно виявляли «відьомське павутиння» та знешкоджували вибухові подарунки.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Північний кордон. Держприкордонслужба

Ще статті по темі

Back to top button