ВійнаСуспільство

Зима на носі: захисникам із Чернігівщини потрібні термохімічні грілки

Волонтери – велика рушійна сила, якій під силу зробити навіть неможливе: вони підставляють надійне плече у важку хвилину, збирають гроші на потрібні для наших воїнів речі, доставляють довгоочікувані вантажі туди, де нині особливо гаряче і куди ніхто інший навіть не ризикне їхати, а також роблять купу інших потрібних справ.

Волонтери є в усіх куточках нашої країни, Чернігівщина – не виняток. Нині – більш докладно про сновських волонтерів.

«Волонтерська спільнота була створена вже давно, вона об’єднує небайдужих жителів міста ще з часів АТО, які тоді почали допомагати армії, а з кінця лютого 2022-го до команди почало приєднуватися ще більше людей. Основний напрямок, який об’єднав нас усіх: виготовлення окопних свічок для наших захисників, а згуртувала нас довкола себе Ірина Карпушина, взявши додатково ще й керування організаційними процесами між різними сім’ями волонтерів. Відгукнулося багато людей, які були згодні допомагати, вкладаючи свій час і кошти. Нині ж у нашій постійній команді більше ніж 15 людей, з якими пліч-о-пліч йдемо до Перемоги», – розповідає волонтерка Ольга Демиденко.

Минулої осені команда вирішила, що треба зареєструвати фонд, щоб була можливість офіційно співпрацювати з міжнародними партнерами та можна було приймати благодійні внески на рахунки фонду, і ще задля підвищення довіри людей.

«Засновником фонду став місцевий підприємець із нашої команди – Анищенко Олексій. Для збору коштів та висвітлення нашої діяльності він створив сайт https://snovsk.donation.org.ua/, на якому є інформація про напрями діяльності, всі наші збори в реальному часі, звіти щодо зборів і відправок», – розповіла Ольга Демиденко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П’ятеро чернігівців отримали звання «Почесного громадянина міста»: серед них – колишній мер Атрошенко

За час своєї роботи волонтери виготовили та відправили українським бійцям приблизно 3000 окопних свічок, 200 термогрілок і десь із 150 мініпічок для окопних свічок.

«Частину матеріалу вдається час від часу отримати від закордонних фондів із Німеччини та Литви, як минулої зими та навесні. Тоді нам передали парафін та побутові свічки на переплавку. Іншу частину покриває команда за власний кошт і донати від місцевих жителів, за що їм величезна вдячність, бо їхня підтримка для нас дуже важлива.

За цей рік у нас з’явилося багато нових знайомств та партнерів і нам вдалося знайти більше як 300 кг корму, його передали зооволотерам нашого міста, які щодня піклуються про безхатніх тварин. Сподіваємося на подальшу співпрацю з усіма та те, що нас так само підтримуватимуть», – пояснила Ольга.

Сновськ – місто невелике, волонтери добре знають одне одного, тож взаємодіють і співпрацюють. Наприклад, разом передають, бійцям на фронт, що їм потрібно.

«Регулярно допомагаємо з оплатою всіх посилок із теплими речами та кікіморами, які виготовляють «З нами тепло». Також намагаємося максимально зберегти зібрані волонтерські кошти. Від початку року наш фонд є учасником гуманітарної програми від «Нова Пошта». Завдяки програмі ми змогли зекономити за цей рік приблизно 50 000 грн волонтерських коштів, наших і партнерів, які мали б витратити просто на оплату доставки приблизно 180 відправок для військових, госпіталів і притулків», – сказала волонтерка.

Нині невпинно наближається зима, і волонтери традиційно докладають зусиль, аби українські воїни, особливо земляки, не мерзли. Тож наразі згадані волонтери, окрім окопних свічок, виготовляють термохімічні грілки, а це справа недешева. Їх можна взяти до спальника або покласти до кишені чи за пазуху, а потім перекип’ятити і вони знову готові до використання.

«Щодо матеріалів, які необхідні, то ми закуповуємо їх мішками по 25 кг лише у сертифікованих продавців: парафін для окопних свічок та ацетат натрію для багаторазових хімічних грілок, а також купуємо термодой-паки, бо для повторного використання грілку треба прокип’ятити. Потреба в коштах є майже завжди, бо в сезон холодів постійно це виготовляємо та відправляємо. Тому цієї осені ми знову відкрили збір на два мішки ацетат натрію, яких вистачить на орієнтовно 160 грілок і на два мішки парафіну.

Побачити поточний стан зборів і зробити свій внесок можна на сайті фонду https://snovsk.donation.org.ua/campaigns/», – інформує волонтерка.

Окрім того, для заохочення донатерів небайдужа жителька Сновська організувала благодійний розіграш восьми призів https://www.instagram.com/magiia_rizdva/?img_index=1  

Тож задонативши на добру справу, водночас можна виграти приз ручної роботи на різдвяну тематику, зокрема й за найбільший донат.

Не будьте байдужими, адже українська Перемога – це спільна справа кожного з нас!

Термохімічні грілки особливо важливі для бійців, які на «нулі» і не мають можливості повноцінно зігрітися.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button