Війна

Зрадника з Чернігівщини, який передав із Гомеля «послання Зеленському», заочно засудили до 10 років позбавлення волі

У Чернігові відбувся суд над українським перебіжчиком, який став героєм пропагандистського сюжету на гомельському телеканалі. Інформацію про рішення суду знайшли «Сильні Новини», повідомляє білоруське видання «Флагшток».

«ЧЕЛАЙН» повідомляв про жителя селища Добрянка Сергія Маслюкова, який незаконно перетнув кордон і в ефірі білоруського телеканалу співав оди російським окупантам.

Деснянський районний суд міста Чернігова 8 травня 2024 року ухвалив вирок щодо жителя села Добрянка Чернігівської області, який у жовтні 2023 року потайки перетнув білорусько-український кордон і потім знявся в пропагандистському репортажі на каналі «Беларусь 4 Гомель». Сюжет був названий «Послання Зеленському».

Гомельські пропагандисти представили українського перебіжчика як Миколу, але справжнє ім’я чоловіка – Сергій Маслюков.

«Флашгшток» вивчив оригінальне рішення суду. Безпосередньою підставою для порушення кримінальної справи послужила фраза Маслюкова «Моя думка, шоб скоріше Росія посунула туди повністю всю Україну, шоб все, це саме, і Київ забрали, це саме, ну можна той Львів їм залишити та й усе!». Після цього інтерв’ю чоловіка звинуватили у злочині проти основ національної безпеки України та оголосили в міжнародний розшук.

Із судового вироку стало відомо, що Сергій Маслюков на початку жовтня незаконно перетнув кордон і в період із 10 жовтня до 8 січня утримувався в гомельському СІЗО № 3. Після цього його місцезнаходження достовірно не встановлено.

На суді було заслухано свідків у справі. Зокрема його дружина повідомила, що у шлюбі вони прожили 12 років і розлучилися 2017 року. Після розлучення колишній чоловік проживав у будинку матері, яка померла 2020 року. З колишньою дружиною та дітьми Сергій Маслюков майже не спілкувався. За її словами, протягом спільного проживання у шлюбі чоловік неодноразово висловлював невдоволення владою в Україні, говорив, що в Україні немає роботи, хоча сам був ледачим. Після того як чоловік зник, вона була в його будинку, де знайшла його паспорт і свідоцтво про народження.

У підсумку суд визнав Сергія Маслюкова винним і призначив заочне покарання у вигляді 10 років позбавлення волі. Початком терміну відбування покарання вважатиметься день його фактичного затримання. Поки ж утікач перебуває в міжнародному розшуку. Вирок законної сили поки що не набув і може бути оскаржений протягом місяця.

Білоруські опозиційні журналісти припускають, що Сергій Маслюков і досі перебуває у в’язниці Гомеля.

Ще статті по темі

Back to top button