Краса та здоров'я

«Думала, що залишуся в лікарні назавжди». Як живуть чернігівці, у яких відмовили нирки

*Імідж

Близько 40 тисяч українців мають хронічну хворобу нирок (ХХН). Це тривале захворювання, при якому нирки поступово втрачають свою функцію і перестають працювати. Хвороба сильно впливає на якість життя людини, потребує щоденного контролю та призводить до інвалідності.

З усіх пацієнтів із ХХН близько 9 тисяч отримують діаліз їх кров очищує спеціальний апарат, бо власні нирки вже не працюють. Щороку кількість пацієнтів, які потребують нирково замісної терапії, зростає.

Ми поспілкувалися із чернігівцями із хронічною хворобою нирок про те, як захворювання змінило їх життя, з якими викликами стикаються та чи є у пацієнтів зараз доступ до якісного лікування.

2I6A9332

Із якісним гемодіалізом немає відчуття безнадії

Юрію – 58. З них 21 рік він перебуває на гемодіалізі. Оскільки свої нирки припинили працювати, їхню функцію виконує «штучна нирка» – апарат, який очищає кров від надлишкової рідини та шкідливих речовин. Юрій відвідує медичний центр тричі на тиждень та отримує гемодіаліз впродовж чотирьох годин.

За словами Юрія, перші 5 років на діалізі були дуже важкими. На початку 2000-х років обладнання було вітчизняного зразка зі старими насосами. «Це був своєрідний конвеєр, люди приходили й помирали. Дякувати Богу, мені вдалося вижити», – згадує чоловік.

Ситуація змінилася у 2010 році, коли у Чернігові з’явився новий постачальник обладнання та послуг для діалізу – німецька компанія Fresenius Medical Care. А вже через півроку був побудований сучасний діалізний центр “Фрезеніус Медикал Кер Україна”, де лікування за європейськими стандартами могли отримувати до 250 пацієнтів з хронічною хворобою нирок.

2I6A9190

FRESENIUS MEDICAL CARE — компанія, заснована 1912 року в Бад-Гомбурзі (Німеччина), вона є глобальним лідером на ринку продуктів і послуг для людей із хронічною хворобою нирок.

«Чимало діалізних пацієнтів чекало на відкриття «Фрезеніуса». Хто мав “чернігівську” прописку, перейшли туди, інших переводили в обласні медичні заклади», переконує Юрій.

З початком роботи Програми медичних гарантій в Україні послуги гемодіалізу та перитонеального діалізу можна отримати безоплатно і без черг. До того ж пацієнти можуть самостійно обирати медичний заклад, який відповідатиме їхнім потребам та запиту. Все, що для цього потрібно – отримати електронне чи паперове направлення від лікаря-нефролога із встановленим діагнозом і звернутися до обраного закладу.

Юрій розповідає, що якісний гемодіаліз дає можливість людям мати повноцінне життя. Він працює дизайнером і веде активний спосіб життя – їздить на риболовлю, ходить по гриби, катається на велосипеді.

«Із якісним гемодіалізом, ти швидко приходиш у норму. Головне контролювати себе в харчуванні та способі життя. У “Фрезеніусі” мені допомагають це робити. Окрім процедури діалізу, я можу регулярно обстежуватися на місці, здавати усі потрібні аналізи. Наприклад, перевірити свій рівень гемоглобіну в крові чи побачити, як багато кальцію вивелося з мого організму. Якщо чогось бракує, то лікарі одразу коригують лікування і безкоштовно видають необхідні препарати. Ти перебуваєш у комфортних умовах, до тебе добре ставляться та ефективно лікують і це все оплачує держава. Тут зникає відчуття безнадії. У комплексі це допомагає повернутися майже до повноцінного життя», – говорить чоловік.

Якщо якісний діаліз, то і життя якісне

2I6A8927

У 39-річної Тетяни ниркова недостатність розвинулась через цукровий діабет. Саме це захворювання є найпоширенішою причиною розвитку ниркової недостатності.

Жінка вже 15 років перебуває на діалізі. Згадує, що спершу фразу лікаря “Вам потрібен діаліз» сприйняла як вирок. Тому наважилась на процедуру лише після того, як стало дуже погано.

«Хоч за першою освітою я медик, перше, що я подумала: «Все, тепер я назавжди лишуся у лікарні», –  ділиться Тетяна.

Зараз Тетяна також отримує гемодіаліз у медичному центрі «Фрезеніус Медикал Кер Україна» у Чернігові.

Окрім самої терапії, пацієнти можуть вакцинуватися проти COVID-19, грипу та гепатиту В, а також проконсультуватися з нефрологом, який там працює. Лікар дає рекомендації щодо харчування, фізичного навантаження та способу життя, які відповідають міжнародним стандартам лікування пацієнтів з ХХН.

Оскільки всі центри “Фрезеніус Медикал Кер” об’єднані в єдину електронну систему, де оцінюється якість надання послуги, лікарі завжди в курсі змін. Якщо якісь протоколи оновлюються чи змінюються – вони одразу впроджувають це у своїй роботі.

«Це дуже важливо та зручно, адже перевіреної інформації в інтернеті не так багато. Ще я довіряю порталу Pro нирки. Там багато інформації не тільки для людей, які отримують ниркову замісну терапію, а й здоровим людям. Проблеми з нирками можуть з’явитися у будь-який момент», – ділиться Тетяна.

Часто пацієнти з хронічною хворобою нирок до початку діалізу приймають кілька видів таблеток та мають проблеми з артеріальним тиском.

«Відколи я почала отримувати діаліз у «Фрезеніусі», то припинила приймати таблетки від тиску. Після гемодіалізу почуваю себе нормально. Зустрічаюся з друзями, займаюсь випічкою і навіть можу їздити на відпочинок за місто. Деякі пацієнти навіть в Одесу їздять, де теж є діалізний центр. Відпочивають і отримують діаліз на обладнанні «Фрезеніус». Якщо діаліз якісний, то й життя у тебе якісне», – розповідає Тетяна.

Сьогодні пацієнти, які отримують гемодіаліз, стверджують, що їхній вибір завжди буде на користь якісного гемодіалізу. Адже це основа повноцінного життя, яке можливе навіть із таким складним захворюванням.

Ще статті по темі

Back to top button