Краса та здоров'я

Мандарини: небезпека жовтогарячих плодів

Поява в супермаркетах і на ринках мандаринів – одна з невід’ємних ознак наближення Нового року. Тож виробники мандаринів із країн, де вони зростають у великій кількості, намагаються наситити ними український ринок, а відтак, мандарини потрапляють не тільки у великі міста, а й у віддалені села.

Зазвичай ми купуємо мандарини, звертаючи увагу лише на їхній зовнішній вигляд і не замислюємося над тим, яка країна їхнього походження та які речовини застосовувалися для швидшого дозрівання цих плодів.

– Для вирощування, тривалого зберігання та доставки цитрусових до України використовується безліч хімічних сполук, – запевняє заступник директора Чернігівської регіональної лабораторії ветеринарної медицини Держпродспоживспілки Ірина Данько. – Саме ця хімія поступово накопичується в організмі і може призвести до різних захворювань. Тому тільки ретельна обробка поверхні плода здатна деякою мірою видалити небезпечні речовини з цитрусу. Наприклад, у процесі вирощування фрукти обробляються пестицидами, гербіцидами та інсектицидами. Застосовуються й нітрати, які у людей можуть спровокувати алергію, отруєння, а також легеневі захворювання, онкопатологію, порушення пам’яті, депресії, підвищення ризику виникнення діабету. Нітрати змінюють склад крові. Бромистий метил, що використовується для знищення шкідників, може викликати порушення в роботі нервової системи, фунгіциди, за допомогою яких знищуються грибки та бактерії, – тривалий розлад у роботі шлунково-кишкового тракту, сірчисті сполуки можуть неабияк вплинути на осмотичний компонент при захворюваннях верхніх дихальних шляхів. Зазвичай цитрусові обробляють тонким шаром парафіну і консервантів, що також може призвести до проблем із травленням.

Якщо ви любите цитрусові, дотримуйтесь кількох правил:

– Обирайте цілі неушкоджені плоди.

– Потримайте цитрус у теплій воді з сіллю та оцтом.

– Помийте фрукти щіткою з милом або з розчином лимонної кислоти й соди, щоб видалити залишки добрив, бактерій та інших паразитів.

– Не купуйте китайські фрукти та фрукти з блискучою поверхнею;

– Вживайте цитрусові в обмеженій кількості.

Ще статті по темі

Back to top button