Краса та здоров'я

Менше кави та більше салатів: чернігівці розповіли, що їдять і п’ють влітку та які сезонні плоди – не по кишені

Влітку ми стаємо більш рухливими і спимо менше, ніж узимку. Тіло втрачає багато вологи і пити хочеться частіше, ніж їсти. В цей час організму не треба витрачати енергію на те, щоб зігрітися, і всі хімічні реакції в ньому прискорюються приблизно вдвічі. Тому дієтологи кажуть, що калорійність раціону слід зменшити щонайменше на 15%.

Безперечно, літні овочі та фрукти – в пріоритеті, але правильне та здорове харчування має бути різноманітним, збалансованим і містити різні продукти. 

Кефір, ряжанка, йогурт у спеку не тільки добре втамовують голод, але й забезпечують організм корисними мікроелементами. А ще сприяють очищенню кишечника.

У злаках міститься велика кількість «правильних» вуглеводів, необхідних організму амінокислот, вітамінів і протеїну. Вони також багаті на клітковину, завдяки чому злаки чистять наш організм, насампередкишечник, виводячи з нього накопичені токсини і шлаки.

Овочі можна вживати в будь-якому вигляді: сирими, вареними, тушкованими, запеченими, у вигляді окрошки. Головне – не перестаратися з термічнимобробленням, бо з них випарується більша кількість вітамінів.

Звісно ж, влітку треба вживати якомога більше сезонних фруктів і бажано тих, що ростуть у рідному регіоні. Дієтологи кажуть, що найкраще вживати фрукти в першій половині дня – так вони ліпше засвоюються.

Окрім того, влітку треба пити більше рідини, щоб уникнути зневоднення. 

Жителі Чернігівщини підтверджують, що в теплу пору року харчовий раціон насправді змінюється. І в цьому багато хто вбачає позитив, зокрема Олена Лазун.

«Влітку раціон змінюється однозначно. Для мене – на краще. Люблю, коли на тарілці багато овочів. Це корисно і смачно. Роблю різні салати, пробую нові рецепти. У цей період особисто мені зовсім не хочеться жирної їжі, мучного. Якщо готую м’ясо, то це зазвичай курятина (варена чи на парі приготована). Вліткузазвичай п’ю більше води. А от кави – менше», – розказує Олена. 

Родина Михайла Жирохова з Чернігова теж робить ставку на літні продукти.

«Звісно, що раціон харчування має сезонність. І це нормально, коли організм потребує більше фруктів та овочів в літній період. Моя родина цим користується на повну. Щодо напоїв, то зараз є величезна кількість фруктів і ягід, тож компот не вибуває. І безумовно, він значно корисніший, ніж будь-який напій із магазину. Знаю багато сімей, де самостійно готують квас. А взагалі влітку на столі практично тільки овочі та курятина», – пояснив пан Михайло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна та природа: як вплинули бойові дії на флору і фауну та про ведмедів на Чернігівщині

Натомість кухар зі Сновська Анастасія Крот охоче поділилася смачними літніми рецептами. 

«Я – людина, яка завжди любить експериментувати, тож готую нові страви. Але прагну, щоб вони були не тільки цікаві, але й корисні, оскільки я – мама маленької дитини. Нині  час домашніх овочів, зелені, ягід іфруктів. Серед останніх приготованих мною стравдуже сподобалася піца на основі з капусти.

Для капустяної основи беремо 300 г нашинкованоїкапусти, 2 яйця, сіль, перець за смаком. Перемішую тавикладаю в форму, застелену пергаментом і змащену маслом. Запікаю в духовці при 180 градусах 20-25 хвилин, щоб основа схопилася. Потім дістаю, змащуюоснову кетчупом, викладаю ковбаску чи варену курочку, помідори, солодкий перчик та сир і запікаю ще 10 хвилин

Ще дуже люблю робити влітку домашні лимонади та морозиво. Морозиво роблю звичайне – з домашнього йогурту, до якого додаю цукор, ягідки, які є, бананчикУсе це збиваю блендером і заморожуюАбо змішую 0,5 л сметани, баночку згущеного молока, різні ягідки та бананчик. Усе це також збиваю блендером і заморожую.

Дуже смачним вдається лимонад «фанта». Заморожую два апельсиниодин лимон. Потім їх треба розморозити та перемолоти на м’ясорубку, додати 0,5 л баночку цукру та залити 1 л окропуДати настоятися. Потім додаю ще 4 літри кип’яченої води та проціджую. Виходить 5 літрів натуральної «фанти». Можна ще додати листя м’яти. 

Загалом влітку краще готувати легку їжу, вона краще засвоюється. Я готую багато свіжих салатів іпрохолодних натуральних напоїв», – розповіла Анастасія Крот.

Між тим, є чернігівці, які нарікають на ціни на овочі та фрукти. Кажуть, що, на жаль, не завжди є змога купити сезонні смаколики. 

«Якраз цього тижня лікарі призначили мені дієту: найближчі два тижні не можна курку, солодкого та кави. Якщо каву я й так не пив, то курку та солодке їв, тож це змінить мій раціон. Взагалі ж влітку намагаюся вживати більше овочів (дуже люблю огірки) та фруктів. Але для мене насамперед зміна раціону залежить не стільки від пори року, скільки від цін. Наприклад, кавуни цьогоріч коштують стільки, що дозволити собі їх я не можу (або можу, але лише як делікатес). Або торік ціни на капусту так підстрибнули, що я почав вживати її суттєво менше, аніж до повномасштабного вторгнення», – розповів чернігівець Сєргєй Карась. 

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button