Краса та здоров'я

14 жовтня – Всесвітній день збереження зору

Важливість зору важко переоцінити, адже здебільшого уяву про навколишній світ людина отримує за допомогою очей. Тому втратити зір – означає втратити повноцінне та якісне життя.

Звісно, берегти свій зір необхідно протягом усього життя і за будь-яких його погіршень варто своєчасно звернутися по консультацію до спеціаліста-офтальмолога.

Чернігівські лікарі нині володіють сучасними та ефективними методами діагностики очних захворювань, що можуть запобігти проблемам із зором на будь-якій стадії.

Завідувачка відділення «Мікрохірургії ока» КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР, експерт Управління охорони здоров’я облдержадміністрації за напрямком «Офтальмологія» Ірина Биховець зазначає: причин зниження зору дуже багато, часто-густо пацієнт звертається лише для призначення окулярів і опиняється в ситуації, коли розуміє, що не завжди лише окулярами можна покращити зір. І тоді пацієнту рекомендують пройти діагностичні обстеження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зустрічаємо сезон холодів: чернігівські лікарі розповіли, як захиститися від застуд (Відео)

Ірина Биховець розповідає: «Наше око має особливу високоточну будову, при проходженні променів світла через заломлюючі прозорі середовища, фокусування відбувається на сітківці і по зорових нервах інформація надходить до кори головного мозку. Діагностика містить виявлення змін на всьому цьому шляху. Щоб правильно встановити діагноз або діагнози, тому що в оці можуть поєднуватися декілька очних патологій, ми перевіряємо зір із корекцією та без неї, попередньо проводимо обстеження на авторефкератометрі. Багато пацієнтів розуміють це як підбір окулярів, але головна мета лікаря – виявити максимальну гостроту зору. Обов’язковим вважається вимір внутрішньоочного тиску всім пацієнтам після 40 років, а у деяких із групи ризику(родичі з глаукомою, цукровий діабет, гіпертонія, короткозорість, далекозорість, скарги на райдужні кола навколо джерела світла) і після 35 років.

Сьогодення приносить і пацієнтам, і лікарям значне спрощення у методі вимірювання внутрішньоочного тиску, адже останнє поповнення у відділенні «Мікрохірургії ока» – це безконтактний тонометр CT-1P, який піднімає тонометрію на інший якісний рівень, автоматично вимірює внутрішньоочний тиск та здійснює пахіметрію (вимірювання товщини рогівки, що має великий вплив на цифри тиску). Крім того, дуже актуально вимірювати тиск за допомогою рикошетного тонометра Icare, що дає змогу в будь-якому положенні тіла вимірювати тиск протягом всього дня, і, звісно, тонометр Гольдмана є «золотим стандартом» в усьому світі за точністю виміру. Якісна діагностика неможлива і без периметрії (коли тестується поле зору – офтальмологічне обстеження, для виявлення та оцінки функціональних змін у центральному і периферичному зорі). Втім, один із найбільш інформативних методів в офтальмології – це комп’ютерна периметрія, її результати допомагають дізнатися не тільки про характер розподілу світлочутливості в кожному оці по площі сітківки, а й вимірювати межі полів зору, звуження або провали у видимому просторі, а ще визначати рівень порушень зорово-нервового шляху за сукупністю порушень в очах. Особливо статична автоматична периметрія допомагає нашим лікарям у ранній діагностиці глаукоми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікарі Незалежної України: чернігівський пульмонолог Іван Тельнов

Огляд на щілинній лампі – офтальмобіомікроскопія – обов’язкове обстеження, спрямоване на діагностику стану повік, кон’юнктиви, рогівки, кришталика, сітківки, райдужної оболонки та зорового нерва. Офтальмоскопію за допомогою щілинної лампи і спеціальної лінзи, що розміщується перед оком хворого, називають біомікроскопією очного дна. Сучасні щілинні лампи дають високу якість зображення усіх структур ока.

Також дієвим методом вважається огляд очного дна за допомогою приладу «Скипенс», де зображення видно за межами ока пацієнта, що в свою чергу, допомагає проводити огляд на відстані. Такий метод ефективний в огляді скловидного тіла, периферії сітківки. Інколи тільки один огляд на щілинній лампі може дати відповідь про причини погіршення зору. Ультразвукове дослідження ока використовується при закритокутовій глаукомі. Підбір штучного кришталика в комплексі обстеження на потужному приладі «Веріон» допомагає точно провести розрахунки та планувати операції з видалення катаракти. З впевненістю можна сказати, що нині діагностика офтальмологічних захворювань на оптичному когерентному томографі дає поглиблену інформацію про стан як переднього, так і заднього відрізка ока. А ще наші лікарі працюють на одному з кращих у світі апараті «ТРИТОН» із функцією безконтактної ангіографії. Офтальмологи володіють методиками проведення обстеження, що актуально в усіх випадках захворювань, коли лікар не просто дивиться на роздрукований знімок, а порівнює його з попередніми даними обстежень. Тому і має можливість продивитися відео кожної структури. Цей метод застосовується після огляду на фундус-камері, що дає можливість оглянути очне дно, периферію сітківки тощо. При цьому методі лікарі виводять мікроструктурні зрізи сітківки як по центру, так і по периферії для проведення диференційної діагностики між різними захворюваннями, дивляться на зміни в динаміці, виявляють покази до введень препаратів усередину ока, проведення лазерної коагуляції сітківки.

Відтак, лікарі відділення «Мікрохірургії ока» Чернігівської обласної лікарні постійно оновлюють свої знання в Україні та за кордоном, впроваджують нові методи діагностики та лікування, а потужний арсенал сучасного обладнання неабияк у цьому допомагає».

Пресслужба Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button