Краса та здоров'я

На Чернігівщині виявлено перший випадок захворювання на субваріант Омікрону – Дженні

На Чернігівщині виявлено перший випадок захворювання на субваріант Омікрону – Дженні.

За повідомленням Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб, у хворого, зареєстрованого на території Чернігівщини, визначено варіант вірусу SARS-CoV-2 Дженні, що є субваріантом Омікрону.

Це підтверджено результатами секвенування вірісу SARS-CoV-2 у зразках змивів та стічної води, яке проводилось референс-лабораторією з діагностики ВІЛ-СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».

Довідково: вперше Дженні виявили у США у вересні 2023 року. ВООЗ класифікувала його як субваріант Омікрону, який становить інтерес через його швидке поширення.
У ВООЗ зауважили, що ризик від Дженні для населення є низьким. Крім того, наявні вакцини все ще захищають від нового субваріанту.

Що радять медики?

  • Подбайте про імунітет – вакцинуйтесь проти COVID-19. Це допоможе зменшити ризик тяжкого перебігу, ускладнень хвороби та летальних випадків.
  • Проводьте вільний час активно. Регулярна фізична активність і прогулянки на свіжому повітрі покращують самопочуття, сон і допомагають впоратися зі стресами.
  • Відмовтеся від шкідливих звичок, які сприяють зниженню імунітету та роблять ваш організм чутливим до хвороб, зокрема розвитку ГРВІ та COVID-19.
  • Стежте за своїм здоров’ям і підтримуйте вагу в нормі. Надмірна вага й ожиріння можуть погіршити перебіг коронавірусної хвороби.
  • Стежте за своїм харчуванням. Регулярно вживайте овочі та фрукти, які є важливим джерелом вітамінів і мінералів.
    Якщо у вас є прояви симптомів ГРВІ, намагайтеся якомога швидше ізолюватися та зверніться до сімейного лікаря, дотримуйтеся його порад.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button