Краса та здоров'я

На Чернігівщині за тиждень захворіли на грип і ГРВІ майже 4 000 осіб

Продовжується щотижневий моніторинг захворюваності на грип та ГРВІ.
За минулий тиждень до закладів охорони здоров’я звернулося на 12,5% більше осіб, яким встановлено діагноз «ГРВІ» (3727 проти 3313 проти осіб за попередній), в т.ч. дітей на 4,1% (1595, за минулий 1533). Рівень захворюваності нижче епідемічного порогу на –31,8% та відповідає середньорічному рівню для даної пори року.

Захворюваність 388,5 на 100 тис. населення (на попередньому – 345,4), що менше епідемічного порогу. Серед госпіталізованих (49 осіб) переважають дорослі -69,4% (абс.число 34).
Всього вакциновано 2077 осіб, за останній тиждень – 303 особи. Про це повідомляють у  ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про захворюваність на ГРВІ та грип в області

Вакцину від грипу можна придбати в аптечній мережі за власні кошти.
Досліджено 80 зразків матеріалу від осіб з клінічними ознаками коронавірусної хвороби, у 22 осіб виділено вірус грипу А не субтипований (Бахмацький, Бобровицький, Варвинський, Городнянський, Ніжинський райони, м.Ніжин, м.Чернігів).

Гострі респіраторні захворювання, до яких відноситься і коронавірусна хвороба (COVID-19) відносяться до групи крапельних інфекцій. Збудних передається повітряно-крапельним шляхом.
Найкращий захист від грипу та коронавірусної хвороби (COVID-19) – це вакцинація.

Щоб уберегти себе від захворювання на грип, ГРВІ та коронавірусну хворобу (COVID-19) необхідно:

– Уникати скупчень людей — аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми, при тому що деякі з них є заразними навіть до появи очевидних симптомів: кашлю, нежиті.

– Користуватися одноразовими масками при необхідності — щоб захистити себе чи оточуючих від зараження. Хвора людина повинна використовувати маску лише в одному випадку: якщо їй доводиться перебувати серед здорових людей, не захищених масками. Маска ефективна, тільки якщо вона прикриває рот і ніс. Важливо пам’ятати, що у будь-якому випадку маску потрібно замінити, як тільки вона стане вологою чи забрудниться. Найкраще користуватися стандартними хірургічними масками, що мають вологостійку поверхню і довго залишаються ефективними.

Економити чи лінитися вчасно замінити маску немає сенсу — волога маска не діє. Використані маски ні в якому разі не можна розкладати по кишенях чи сумках — їх потрібно одразу викидати у смітник.

– Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання — як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії.

– Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми — для підвищення опірної здатності організму. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням.

– Мати чисті руки — інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками. Тими ж руками ви тримаєте гроші чи тримаєтесь за поручні, де кілька годин зберігаються в активному стані віруси, що залишились від дотиків рук інших людей. Тому необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.

– Користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками — як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті. Використані серветки необхідно одразу викидати у смітник, оскільки вони також можуть стати джерелом зараження.

Ще статті по темі

Back to top button