Краса та здоров'я

На Менщині зареєстровано чотири випадки кору

Чернігівський обласний лабораторний центр оприлюднив інформацію про те, що в області з початку року зареєстровано 451 випадок захворювання чи підозри на кір. Серед людей, що занедужали, — 272 дорослих і 179 дітей. 331 особу було госпіталізовано. Половина не мали щеплень. До переліку районів, які стикнулися з кором, потрапили і Корюківський з Менським.

На Корюківщині кору не було – тільки підозра. Про це повідомила заступник головного лікаря Корюківського центру первинної медико – санітарної допомоги (ЦПМСД) Любов Товстоног.

Йдеться про щеплену дитину дошкільного віку, у якої була висока температура і висипка по тілу, подібна до кору. В обласному лабораторному центрі зробили аналіз, який виявив антитіла до цього вірусу. Але це був лише якісний аналіз.

— А вже кількісний, зроблений у приватній лабораторії, показав, що їх недостатньо. Тобто, це був не кір. Кір дуже заразна хвороба, тому одним-єдиним випадком не обійшлося б, обов’язково було б ще декілька, — пояснила Товстоног.

А на Менщині дорослий чоловік з Одеси заразив трьох дітей родини ромів, де гостював.

Діти були госпіталізовані у Чернігів, дорослий — у Менську райлікарню, звідки згодом втік. Чи були вони щеплені, невідомо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині продовжують хворіти на кір

По району щеплення від кору мають 80% населення,  повідомила заступник головного лікаря Менського ЦПМСД Галина Вербицька.

Медики застерігають: кір – дуже заразний! 9 з 10 невакцинованих людей, які контактують з хворим, будуть заражені. Кір – одна з головних причин дитячої смертності.

Симптоми: висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), пронос та блювота. На 4-5 день хвороби з’являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло.

Вірус передається повітряно-крапельним шляхом.

Захист від кору дає лише вакцинація. Вона формує специфічний імунітет, унаслідок якого організм людини стає невразливим до захворювання.

Джерело: Сусіди.City

Ще статті по темі

Back to top button