Перевірка молока на натуральність, або Як обрати якісний продукт

milk001

Не обов’язково нести молочні продукти в лабораторію, щоб перевірити їх натуральність.

Є кілька простих способів, що дозволяють визначити якість молочної продукції в домашніх умовах:

  1. Додати в молоко (сир, сметану і т.п.) пару крапель йоду.

Якщо молоко посиніло – це ознака того, що для густоти додали крохмаль.

  1. Додати в молоко спирт (горілку) в співвідношенні 1 частина молока: 2 частини спирту (горілки).

Якщо молоко натуральне і нерозбавлену, то протягом декількох хвилин почнуть утворюватися білі пластівці – це згортається білок (казеїн). У розбавленому молоці пластівці не утворюються зовсім, або з’являються через більш як півгодини.

  1. Додати оцет в молоко.

Якщо при цьому утворилася рясна піна, це говорить про наявність крейди в молоці.

  1. «Стежити за поведінкою» молока.

Для цього потрібно налити в сухий чистий стакан молоко, накрити паперовою серветкою і залишити стояти при кімнатній температурі. В середньому, протягом доби молоко скисне, з’явиться чіткий кислий запах і смак. Наступний етап – кисле молоко, кислий запах і смак при цьому слабшають, консистенція стає однорідною, желеподібної. Якщо ж молоко не скисає, або не утвориться кисле молоко, або з’являється неприємний запах або смак, то це говорить про неякісне молоко. Швидше за все, молоко було розведено або в нього були додані консерванти.

Важливо й те, в якій упаковці і скільки часу зберігаються молочні продукти.

Скляна або картонна упаковка є найбільш екологічними на сьогодні. Чим менше термін зберігання, тим більша ймовірність, що продукт натуральний і в ньому відсутні консерванти.

Вибирайте натуральні молочні продукти і будьте здорові!

Олександр Лень

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register