Перевірка молока на натуральність, або Як обрати якісний продукт
Не обов’язково нести молочні продукти в лабораторію, щоб перевірити їх натуральність.
Є кілька простих способів, що дозволяють визначити якість молочної продукції в домашніх умовах:
- Додати в молоко (сир, сметану і т.п.) пару крапель йоду.
Якщо молоко посиніло — це ознака того, що для густоти додали крохмаль.
- Додати в молоко спирт (горілку) в співвідношенні 1 частина молока: 2 частини спирту (горілки).
Якщо молоко натуральне і нерозбавлену, то протягом декількох хвилин почнуть утворюватися білі пластівці — це згортається білок (казеїн). У розбавленому молоці пластівці не утворюються зовсім, або з’являються через більш як півгодини.
- Додати оцет в молоко.
Якщо при цьому утворилася рясна піна, це говорить про наявність крейди в молоці.
- «Стежити за поведінкою» молока.
Для цього потрібно налити в сухий чистий стакан молоко, накрити паперовою серветкою і залишити стояти при кімнатній температурі. В середньому, протягом доби молоко скисне, з’явиться чіткий кислий запах і смак. Наступний етап — кисле молоко, кислий запах і смак при цьому слабшають, консистенція стає однорідною, желеподібної. Якщо ж молоко не скисає, або не утвориться кисле молоко, або з’являється неприємний запах або смак, то це говорить про неякісне молоко. Швидше за все, молоко було розведено або в нього були додані консерванти.
Важливо й те, в якій упаковці і скільки часу зберігаються молочні продукти.
Скляна або картонна упаковка є найбільш екологічними на сьогодні. Чим менше термін зберігання, тим більша ймовірність, що продукт натуральний і в ньому відсутні консерванти.
Вибирайте натуральні молочні продукти і будьте здорові!
Олександр Лень