Краса та здоров'я

Ожеледиця: ходимо і падаємо правильно

Через погіршення погодних умов вулиці вкрилися шаром льоду, що змусило травмпункти Чернігівщини працювати в «авральному режимі». Як нам повідомив Сергій Левчук, завідувач найбільшого травмпункту області, розташованого в Чернігівській міській лікарні № 2, минулого тижня по медичну допомогу звернулися понад 300 жителів обласного центру.

«Здебільшого зверталися після падінь на вулиці – з переломами кінцівок, забійними травмами м’яких частин голови, вивихами та розтягненнями сухожиль. Хтось приходив сам, а когось до нас привозила «швидка». Всім травмованим надано допомогу та направлено на амбулаторне лікування», — зазначив Сергій Левчук.

«Проблема в тому, що люди не вміють правильно ходити під час ожеледиці, — розповідає завідувач травматологічного відділення цієї ж лікарні Сергій Кушнір. — За такої погоди варто пересуватися вулицею там, де можна за щось вхопитись, якщо треба буде втриматися на ногах. Людям похилого віку необхідно користуватися тростиною з гумовою насадкою. І, звісно, треба ходити неквапом й уникати місць, де льодовий шар прикритий снігом».

Крім того, не варто виходити на вулицю без нагальної потреби. Якщо вже вийшли, то:

  • ходіть, мінімально відриваючи ноги від тротуару;
  • ставте ноги ширше, ніж зазвичай;
  • трохи зігнуті коліна допоможуть вам подолати найнебезпечніші ділянки;
  • не тримайте руки в кишенях, бо в разі втрати рівноваги вони допоможуть вам балансувати;
  • носіть головний убір, що за потреби допоможе пом’якшити травму голови;
  • за інерцією люди зазвичай падають на розкриті долоні, що може призвести до розриву сухожиль і численних переломів кісток кисті. Тому намагайтеся впасти на бік – передпліччя замортизує удар;
  • якщо відчуваєте, що падаєте на спину, намагайтеся згрупуватися так, щоб підтягнути підборіддя до грудей і зігнути руки в ліктях;
  • підбирайте взуття з цупкою гумовою підошвою.

 

І головне: завжди майте при собі мобільний телефон, аби ви могли зателефонувати родичам. Людям похилого віку варто мати папірець з іменем, прізвищем та домашньою адресою. І носіть із собою гроші (50-100 гривень), які вам знадобляться, аби заплатити за рентгенографію та, можливо, накладення гіпсової пов’язки.

Ще статті по темі

Back to top button